Pelakon Ali S3tan, Azmil Mustapha m3n1nggal dvnia Pergi dalam usia yang cantik, amal ilmu yang cantik

Mat1 ketika berdakwah sesuatu yang aja1b kerana ia mat1 di jalan Allah. Impian saya mahu mati ketika berdakwah Itu idaman saya.

Kata-kata itu pernah diluahkan bintang filem era 1980-an, Azmil Mustapha dalam suatu wawancara bersama Harian Metro HM, suatu ketika dulu.

Hari ini, pada tarikh 14 Februari, kira-kira jam 12.40 tengah hari, Allahy4rham pulang ke negeri abadi pada usia 65 tahun.

P3rginya ke pangkuan Il4hi dengan gelaran ustaz dan pendakwah bebas, bukan sebagai aktor pujaan ramai.

Azmil atau nama sebenarnya, Mohd Azmil Mustapha Kamil dilahirkan pada pada 1 Januari 1953 di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Mula diperkenalkan menerusi filem Mekanik pada 1983 yang turut dibintangi bintang legenda bola sepak, All4hy4rham Datuk Mokhtar Dahari, bakat besar Azmil mula membuka mata penggiat seni.

Siapa dapat melupakan kenakalan watak Ali menerusi filem yang mencetuskan fenomena, Ali S3tan pada 1985 dan Ali S3tan 2 1986, berganding dengan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Seterusnya, Azmil membintangi filem Suara Kekasih pada 1986, Kepala Angin 1987, Driving School 1990, XX Ray 2 1995, Iman Alone 1998, Hanya Kawan 1997 dan ter4khir, Puteri Gunung Ledang pada 2004.

Azmil juga pernah berlakon dalam filem luar negara iaitu Fifty Fifty terbitan produksi Am3rika Sy4rikat AS dan tiga filem usaha sama M4laysia-Ind0nesia iaitu Madu Dan Racun, Gadis Hitam Putih dan Dewi Cinta.

Diangkat sebagai Aktor Terbaik pada Festival Filem Malaysia FFM keenam pada 1986 menerusi filem Ali Setan, Azmil adalah bekas graduan Universiti Indiana, Bloomington, AS.

Lima tahun berkelana di luar negara, Azmil membawa pulang segulung ij4zah sarjana muda dalam jurusan filem, radio dan televisyen TV pada 1979.

Bagaimanapun, sekembali dari AS, nasib tidak menyebelahinya apabila negara dilanda kegawatan ekonomi.

Berikutan itu, Azmil bekerja dengan syarikat Showmaster milik penganjur persembahan, Ali Bakar. Selama dua tahun menimba pengalaman, Azmil mengambil keputusan aktif sebagai pelakon sepenuh masa.

Namun, pada awal 1990-an, Azmil mengambil keputusan tidak lagi hidup glamor sebagai bintang filem. All4hy4rham mahu mengutamakan kehidupan keluarga selain mula mendekatkan diri dengan perjvangan ag4ma.

Azmil pernah mengembara ke beberapa negara termasuk Syr1a bagi mendalami ilmu agama.

Walaupun bersara ketika namanya masih berada di kemuncak, Azmil kali terakhir dilihat beraksi di layar perak menerusi filem Puteri Gunung Ledang pada 2004, selepas dipujuk sahabat lamanya, Puan Sri Tiara Jacquelina.

Allahyarham berdepan dengan dua kegagalan rumah tangga namun masih menjalin hubungan baik dengan b3kas-b3kas isterinya.

Melalui perkahwinan pertama, Azmil dikurniakan seorang cahaya mata, Nur Shamira. Manakala bersama isteri kedua, beliau dikurniakan empat anak iaitu Nur Azalea Arifah, Nur Amalia Batrisha, Muhammad Bazli Zhafri dan Nur Alia Iman.

Sumber : wowberita

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*