Pelak0n ‘Keluarga 69’, Julie Faridah mningg4l dunia akib4t jangk!tan v!rus

DUNIA hiburan kehilangan seorang lagi bintang seni tanah air iaitu Toh Puan Julie Faridah @ Joria Basir yang men1nggal dunia kira-kira 1.37 pagi, Ahad di H0spital Pantai di Ipoh, Perak akib4t jangk1tan virvs.

Menerusi kenyataan daripada Seniman, anak kepada arwah, Aziah Jasmin berkata ibunya menghembvskan n4fas yang terakhir selepas dua minggu dimasukkan ke h0spital.

Jen4zah dimandikan dan dikaf4nkan di rumah di Jalan Watson Ipoh sebelum dibawa ke Perkarangan Masjid Dato’ Panglima Kinta untuk dikebvmikan bersebelahan kvbur suami arw4h sekitar pkul 11 pagi, Ahad.

“Segala perjalanan urusan pengkebvmian juga berjalan lancar dan bagi pihak keluarga, kami sangat terharu kerana arw4h ibu diberikan penghormatan untuk semadikan diperkarangan Masjid Dato’ Panglima Kinta Ipoh, ” ujar Aziah.

Arw4h meninggalkan tiga orang anak iaitu seorang lelaki dan dua perempuan.

Allahy4rham juga berbesan dengan Raja Perlis Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail kerana anak lelaki beliau Mohammad Yaakob berkahwin dengan anak bongsu Tuanku Raja Perlis, Yang Amat Mulia Tengku Puteri Mahkota Perlis Sharifah Fariza Binti Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin.

Toh Puan Julie Faridah terkenal dengan watak ‘Faridah’ menerusi filem Keluarga 69 arahan seniman negara, Allahy4rham Tan Sri P. Ramlee yang diterbitkan pada tahun 1967.

Arw4h yang lahir pada 25 November 1944 di Bentong, Pahang juga pernah muncul dalam filem Mekanik pada tahun 1983.

Dia terpaksa melupakan hasrat untuk terus aktif dalam dunia seni disebabkan mengikut arw4h suami Datuk Seri Azizul Hassan yang bekerja sebagai pegawai kanan p0lis.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Mstar / sinarviral

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*