pergi dijemput illahi ak1bat leuk3mia, Pelajar M4laysia di Maghribi

PENUNTUT Malaysia di Universiti Mohammed V Rabat di Maghribi, Mohd Hafizuddin Hazrul, 20, yang ditempatkan di Unit Rawatan Rapi 1CU H0spital Cheikh Zayd akibat leuk3m1a sejak 3 November lalu men1ngg4l dunia, 10.50 malam tadi.

Bapanya, Hazrul Abdullah, 50, berkata, dia mengetahui kej4dian selepas dihubungi anak sulungnya, Siti Hajar Hazrul, 21, yang turut mengikuti Pengajian Islam di universiti yang sama bagi tahun kedua.

“Perkara ini sememangnya mengejvtkan kami sekeluarga disebabkan sebelum Mohd Hafizuddin p3rgi ke Maghribi pada awal tahun ini dia sudah menjalani medical check up uj1an kesihatan.

“Dia yang juga bekas pelajar Maahad Ahmadi Negeri Sembilan MANS Gemencheh, Negeri Sembilan seorang aktif dalam sukan.

“Sebelum dia ke sana (Maghribi) tiada sebarang masalah kesihatan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, rakan arw4h ada memberitahu sebelum arw4h ke h0spital itu dia mengalami d3m4m dalam tempoh beberapa hari.

“Disebabkan masih tidak sembuh, rakannya membawa dia arw4h ke hospital pada 3 November lalu sebelum d0ktor menempatkan dia di 1CU h0spital berkenaan.

Lebih memilukan apabila d0ktor mengesahkan Mohd Hafizuddin mengh1dap levk3mia yang mana keadaannya dilihat semakin l3mah, katanya.

Hazrul berkata, pada 9 November lalu dia ke sana Maghribi bagi melawat anaknya itu dan pulang semula ke Malaysia, Isnin lalu.

“Arw4h yang juga penuntut tajaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan MAINS akan dik3bumikan di Kampung Bintungan, Rembau, Negeri Sembilan.

“Buat masa ini, Kedutaan Malaysia sedang menguruskan proses untuk membawa pulang j3n4zah yang dijangka tiba Isnin atau Selasa ini,” katanya.

Harian Metro pada 8 November lalu melaporkan, Hazrul meminta orang ramai mendoakan kesihatan Mohd Hafizuddin agar dia dapat meneruskan semula pengajiannya.

Sumber : cempedakcheese

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*