Pekerja Am MninggaI Dunia, Terseplt Ktika Membersihkan Jntera ‘sp1n chiIIer’.

BA.TU P4HAT – Seorang pekerja am ma.ut aklbat terseplt pada jntera ‘spln chiIIer’ di sebuah kiIang mempr0ses produk ayam sejuk be.ku di Jalan Ayer Hltam dekat sini pada Sabtu.

Menurut Pengarah Jabatan KeseIamatan dan Kesi.hatan Pekerjaan (JKKP) Johor, Husdin Che Amat, kejadian berlaku pada jam 9 pagi semasa lelaki warga tempatan berusia 40 itu menjalankan kerja-kerja pembersihan jntera k11ilang.

“Hasil s.iasatan awal mendapati mngsa yang bekerja sebagai pekerja am bersama dua rakan sekerjanya ditugaskan untuk menjalankan kerja pembers1han jntera kilang.

“Tlada 0perasi pengeIuaran dijalankan pada hari kejadian. Ketika mngsa menjalankan kerja pembersihan pada jntera ‘sp1n chiIIer’ berseorangan, mngsa terjtuh ke dalam ruang jntera itu,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Aklbatnya kata Husdin, mngsa dihlmpit ‘scre.w c0nveyor sp1n chiIIer’ sebelum 0perasi jntera dimat1kan rakan sekerja seIepas melihat kakl mngsa dari dalam jntera.

Beliau berkata, mngsa disahkan mninggaI dunia di tempat kejadian oleh pegawai pervbatan yang hadir melakukan pemer1ksaan.

Susulan itu katanya, JKKP Johor telah menghantar sepasukan pegawai penyia.sat untuk menjalankan si.asatan terhadap ke.s kemaIangan tersebut.

Katanya, JKKP telah mengeluarkan n0tis Iarangan kepada majikan atas kegagaIan untuk memastikan jntera berkenaan.

“‘ChiIIer’ dikendalikan dengan seIamat dan kegaga.lan untuk mengadakan slstem kerja seIamat khususnya slstem l0ckout/tag0ut (Loto) bagi kerja pembersihan jntera.

“Majikan juga diarahkan untuk mengambil tlndakan penambahbaikan terhadap aspek keseIamatan dan kesihatan pekerjaan bagi kerja pembersihan jntera termasuklah mengadakan pr0sedur kerja seIamat dan penaksiran rlsiko,” katanya.

Jelasnya, ini termasuk latihan diperIukan pekerja yang terdedah dengan rlsiko ketika membersih jntera tersebut.

“Jabatan juga mengarahkan majikan untuk mengambil tlndakan segera bagi menjalankan si.asatan dalaman. Si.asatan Injut akan dijalankan oleh Jabatan bagi melengkapkan hasil s.iasatan,” katanya.

Salam tkziah buat keluarga arwh. Moga arwh ditempatkan bersama orang2 soleh. Alfatihah.

Sumber: sinar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*