![Nasi G0reng Juadah Terakhlr Siti, Bapa Sbak Ank MninggaI Ktika Mlintas Jln Pulang Ke Rumh.](http://caramohon.com/wp-content/uploads/2021/04/Nasi-G0reng-Juadah-Terakhlr-Siti-Bapa-Sbak-Ank-MninggaI-Ktika-Mlintas-Jln-Pulang-Ke-Rumh.-678x381.jpg)
Sabak Bernam: Semalam, Siti Noraini Tukiman, 17, sempat meminta ibunya, Juariah Ridwan, 54, memasak nasi g0reng sardin sebagai juadah untuk bersahur.
Selepas bersahur dan menunaikan solat Subuh, Siti Noraini yang juga pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Munshi Abdullah bersiap untuk ke sekolah dan dihantar bapanya, Tukiman Hambali, 67, dengan menaiki motosikal.
Pada masa sama, anak bongsu daripada enam beradik itu sempat berpesan kepada bapanya bahawa dia perlu hadir kelas tambahan pada sesi petang dan meminta supaya diambil di sekolah.
Namun kelas tambahan itu dibataIkan dan dia pulang ke rumah dengan menaiki bas.
Bagaimanapun, Allah SWT lebih menyayanginya apabila Siti Noraini mninggaI dunia diIanggar Iori ketika melintas jalan sebaik turun dari bas di Jalan Sungai Air T4war, dekat Kampung Bumi Hijau di sini, jam 3.30 petang semalam.
Tukiman berkata, sebelum k.ejadian dia pergi ke SMK Munshi Abdullah untuk mengambil Allahyrham dan mengetahui perkhabaran piIu itu melalui anak buahnya yang datang ke sekolah itu.
“Dia (anak buah) cari saya, bagitahu yang arwh ‘dah tak ada’. Saya tanya dia dua kali (apa yang terjadi), tetapi dia tetap mna.ngis.
“Saya berasa tldak sedap hatl sebelum ke lokasi kemaIangan. Saya terkjut kerana kemala.ngan membabitkan anak perempuan sendiri,” katanya ketika ditemui Harian Metro, hari ini.
Menurut Tukiman, dunianya menjadi geIap seketika saat dia mendekati jnazah Allahyrham yang sudah tldak bernywa.
Katanya, Allahyrham tldak menunjukkan sebarang perubahan sikap, namun dalam minggu ini dia meminta izin untuk naik bas pulang ke rumah.
“Sebelum ini, saya yang menghantarnya pergi dan pulang (ke sekolah) dengan menaiki motosikal. Tetapi, minggu ini arwh hendak naik bas (pulang ke rumah) selepas ta.mat sesi sekolah.
“Saya sekeluarga reda dengan pemerglan arwh, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan yang mulia ini. Semoga r0hnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman,” katanya.
Tukiman berkata, jnazah Allahyrham ddikeb mikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Bant1ng selepas selepas selesai urusan be.dah s.iasat.
Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Sabak Bernam Superintendan Agus Salim Mohd Alias berkata, hasil s.iasatan awal mendapati lnsiden berlaku ketika mngsa sedang dalam perjalanan dari SMK Munshi Abdullah menuju ke rumahnya di Kampung Bumi Hijau.
Beliau berkata, Iori terbabit pula sedang dalam perjalanan dari Sungai Besar menuju ke Parit Baru untuk menghantar perabot.
Ke$ dis.iasat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.
Sumber: hm
Leave a Reply