Nak pinjam jetski, Abang Viva rela gadai telefon demi nak bantu mangsa banjir

Nak pinjam jetski, Abang Viva rela gadai telefon demi nak bantu mangsa banjir

Keadaan banjir besar yang melumpuhkan beberapa kawasan di Terengganu sememangnya agak menggerunkan apabila paras air semakin naik.

Justeru itu, Abang Viva atau nama sebenarnya, Azwan Omar telahpun beberapa hari berkampung di lokasi-lokasi kritikal bersama isteri dan teamnya untuk membantu membawa keluar mangsa ke tempat yang selamat.

Ada kawasan tak dapat masuk sebab arus deras sangat

Walau bagaimanapun, menerusi siaran langsung yang dibuat di media sosial, pemuda berusia 30 tahun itu memaklumkan yang ada kawasan tidak dapat mereka masuk disebabkan arus terlalu kuat.

Nak guna jetski

Ujarnya dalam video yang dikongsikan semula oleh @mamanianadeera, dia mengakui kenderaan termasuk bot miliknya tidak dapat memasuki sesetengah kawasan dan ada yang mencadangkan agar menggunakan jetski bagi membawa mangsa keluar ke tempat selamat.

Abang Viva meminta sesiapa yang mempunya jetski untuk memberinya pinjam buat sementara bagi memudahkan misi menyelamat dijalankan.

Dia juga dengan rela menggadaikan telefon bimbitnya kepada individu yang sudi memberinya pinjam jetski buat sementara waktu.

Isteri kongsi keadaan sebenar

Menjengah ke ruangan Facebook isteri kepada Azwan iaitu Evanova, dia sempat berkongsi beberapa momen dan pengalaman sewaktu mengikut suaminya menjalani misi membantu mangsa banjir di Terengganu.

Beberapa video menunjukkan situasi banjir di Pantai Timur telah membuatnya berasa sebak lebih-lebih lagi apabila tidak dapat membantu mangsa yang masih terperangkap di kawasan yang berarus deras.

Setakat hari ini, banjir di Terengganu dilihat antara yang buruk apabila kawasan Besut dan Jerteh disahkan lumpuh apabila air najir menutupi jalan-jalan utama sehingga memutuskan hubungan dengan kawasan lain.

mangsa bencana banjir di Pantai Timur juga semakin meningkat dan pusat pemindahan telah mula beroperasi dengan lebih banyak.

Sumber: TikTok @mamanianadeera, Facebook Evanova d sini

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*