Data 98 Juta Pengguna Aplikasi popular Muslim Pro Dilaporkan Dibeli Oleh Tentera A.S Bagi Tujuan Menentang Kegannasan

Aplikasi popular Muslim Pro Dilaporkan Menjual 98 Juta Data Pengguna kepada Tentera A.S Bagi Tujuan Menentang Kegannasan

Tahukah anda apa yang berlaku kepada data peribadi apabila menggunakan aplikasi telefon pintar dan melayari laman web? Skandal Cambridge Analytica menunjukkan bagaimana ia boleh digunakan untuk mengubah persepsi ketika pilihanraya diadakan. Tetapi ia kini mungkin boleh digunakan oleh pihak tentera untuk menjejak pergerakan anda.

Menurut laporan Motherboard pagi ini, Tentera Amerika Syarikat telah membeli data dari pelbagai aplikasi bagi tujuan menentang keganasan. Apa yang merisaukan lebih 98 juta data pengguna aplikasi popular Muslim Pro antara yang telah berjaya dibeli. Selain itu data lain yang dibeli adalah dari aplikasi Muslim Mingle, CPlus for Craigslist, Accupedo dan Global Storms.

Pembelian data ini adalah merisaukan kerana ia dilihat boleh digunakan oleh pihak tentera A.S untuk menjejak data lokasi pengguna Muslim Pro yang pastinya beragama Islam. Data digunakan oleh aplikasi untuk memberikan waktu solat, lokasi kiblat dan ayat-ayat Al Quran.

Menurut Motherboard, data dibeli menerusi X-Mode dan Locate-X yang menerima data yang dijual pembangun pelbagai aplikasi peranti pintar. Jurucakap Komando Operasi Khas A.S, Navy Cmdr Tim Hawkin mengesahkan data dibeli bagi membantu keperluan operasi khas pihak tentera di luar negara. Beliau juga mengatakan prosedur serta polisi menjaga privasi, hak asasi dan undang-undang rakyat Amerika Syarikat akan dihormati selepas data dibeli.

Ini menimbulkan kegusaran data yang telah dibeli boleh digunakan untuk mencari sasaran serangan oleh pihak Tentera A.S untuk operasi mereka. Serangan menggunakan dron kerap dilakukan untuk “menentang keganasan” tetapi kerap kali tersasar sehingga mengakibatkan kematian ratusan orang awam seperti yang berlaku di Afghanistan dan Yaman.Sehingga ini pihak Muslim Pro, Locate X dan X Mode masih belum mengeluarkan sebarang komen mengenai penjualan data pengguna kepada pihak tentera.

cara mohon tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Cara Mohon.

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*