‘Mulianya Tugasmu Cah, Berk0rban Nywa Demi Pesaklt’ Keluarga Cerita Detlk Pmerg1an Aishah.

Jempol: “Tugas kau mulia Cah, kau berk0rban nywa demi merwat pesaklt dan kami berbangga dengan kau.

“Kami sekeluarga masih terkjut dengan kejadian ini apatah lagi arwh mninggaI dunia bersama bayl sulung berusia tujuh bulan yang dikandungnya,” kata Mohd Nur Amin Mohd Zamri, 23, dari Kampung Serting Tengah, di sini, hari ini.

Mohd Nur Amin berkata, kakaknya, Siti Aishah, 26, yang juga anak kedua daripada empat beradik merupakan jururawat di Hspital Labuan meninggal dunia pada jam 10.40 pagi semalam selepas dimasukkan ke w4d, 26 Mei lalu.

Katanya, berdasarkan penjelasan arwh kakaknya itu sebelum ini, dia disahkan posltif C0vld-19 selepas menjadi k0ntak rapat kepada seorang peskit yang menerima rwatan di w4d.

Menurutnya, kali terakhir dia berjumpa dengan Siti Aishah pada Januari lalu sebelum arwh bertukar ke Hspital Labuan berikutan suaminya, Leftenan Muhammad Iqmall Muhammad Sukri bertugas sebagai pegawai tentera udara di sana.

Mohd Nur Amin berkata, kali terakhir dia berhubung dengan arwh pada malam 30 Mei lalu menerusi aplikasi WhatsApp dan dia sempat memberikan kata-kata semangat kepada kakaknya itu.

“Arwh memberitahu masih de.mam, saklt kepaIa selain degvpan jntungnya dan bay1 dalam kandungan Iaju namun tldak mengalami ssak nfas.

“Arwh kemudian menghubungi ibu dan ayah bagi meminta ma.af selain mahu dihalalkan makan minum kerana arwh merasakan tldak akan bngun pada keesokan hari,” katanya.

Menurutnya, pada jam 12 tengah hari, 31 Mei lalu, abang ipar menghubunginya memaklumkan arwh dimasukkan ke unit rwatan rapi akibat pendar.ahan di dalam per.ut namun bay1 dikandungnya dikatakan berada dalam keadaan baik.

Mohd Nur Amin berkata, dia sekeluarga terkjut dengan perkhabaran itu namun pada masa sama berharap tiada apa-apa yang akan berlaku ke atas arwh kakaknya.

“Namun pada jam 11 pagi semalam, kami dikjutkan dengan panggilan abang ipar yang memaklumkan kakak sudah mninggaI dunia bersama bayl yang dikandungnya.

“Permintaan keluarga untuk mengebvmikan arwh kakak di sini tldak dapat dilaksanakan berikutan keadaan semasa C0vld-19 selain faktor keselamatan kesihatan,” katanya.

Menurutnya, arwh kakaknya selamat dikebvmikan di Labuan pada jam 10 pagi tadi.

Biarpun kehiIangan arwh, Mohd Nur Amin berkata, dia dan keluarga reda dengan kejadian ini malah turut mengucapkan terima kasih kepada semua petugas di Hspital Labuan dan Tentera Udara Diraja Malaysia yang mengambil berat ke atas arwh kakaknya ketika menerima rwatan.

Salam tkziah buat seluruh keluarga arwh Aishah. Sesungguhnya Allah lebih sayangkan arwh. Pemerg1anmu di tngisi Cah. Al Fatihah.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*