Menteri Agama Turki Sampaikan Kutbah Raya Di Aya Sofia Sambil Pegang Ped4ng

Kehangatan lebaran masih lagi terasa walaupun sudah memasuki tiga Syawal. Pelbagai kisah menarik perhatian di seluruh dunia ketika meraikan hari raya dikongsi oleh umat Islam di seluruh pelusvk dunia.

Tanpa melupakan sedikit pun k0nflik yang membel3nggu penduduk di Semenanjung G4za, gambar Menteri Hal Ehwal Agama Turk1, Dr Ali Arbash menyampaikan khutbah hari raya di Masjid Aya Sofia telah tular di media sosial.

Pertama kali khutbah dibaca selepas dibuka semula kepada masjid

Hal ini kerana khutbah hari raya berkenaan adalah kali pertama dilakukan setelah Aya Sofia kembali diisyt1harkan sebagai masjid pada 10 Julai 2020.

Turut doakan masyarakat di Palestin

Dalam ciapan yang dibuat oleh akaun Twitter milik @fakhrifadzil, dia menulis bahawa Dr Ali Arbash lengkap berpakaian h1tam dengan memeg4ng seb1lah ped4ng ketika menyampaikan khutb4h.

Beliau turut mendoakan saudara-saudara Islam di Palest1n serta Masjid1l Aqsa yang ketika ini sedang menerima ser4ngan daripada pihak musvh.

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet telah meninggalkan pelbagai komen positif dengan melihat perkongsian tersebut.

Mereka juga sama-sama melavngkan takbir dan mendoakan agar jemaah di Masjidil Aqsa juga boleh menunaikan ibadah dengan tenang.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! KLM

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page KLM

Sumber: FakhriFadzil

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*