Meja patah semua air balang tumpah, peniaga sedih tak sempat jual 1 cup lagi

Sebagai seorang peniaga, berhadapan dengan risiko merupakan asam garam dalam dunia perniagaan. Kalau ada rezeki, semua barang dijual habis dibeli. Ada kalanya pula, peniaga terpaksa menanggung kos kerugian apabila barang yang dijual tidak laku atau rosak.

Begitulah kisah yang dialami oleh seorang peniaga yang dikenali sebagai @bangmer ini di mana ketabahannya diuji setelah kesemua air balang yang dijualnya tumpah.

Menerusi aplikasi TikTok, lelaki terbabit berkongsi video memaparkan balang airnya pecah akibat terjatuh sewaktu mejanya patah secara tiba-tiba.

@bangmer__lagu sedih sangat plk. 😅😅#fyp #fypシ

♬ original sound – bangmer_

Lantaran itu, kesemua air yang telah siap dibancuh sebanyak empat balang telah melimpah ruah ke atas tanah. Menurutnya lagi, air balang tersebut disediakan oleh ibunya di rumah.

“Baru siap-siap nak meniaga, tiba-tiba rebah meja. Habis 4 balang tumpah, tak sempat jual satu cup pun lagi…
“Cumanya aku sedihlah, mak aku yang siapkan air ni beberapa hari nak penuhkan 4 balang ni. Tapi takpe aku terimalah, ujian sebagai seorang peniaga…” luah Bangmer sayu.

Apa yang lebih menyedihkan adalah apabila dia menyatakan air tersebut tidak sempat lagi dijual kepada pelanggan. Sedih!

Namun, Bangmer reda dengan nasib yang menimpa dirinya dan menganggap ia sebagai satu ujian. Biarpun dia mengalami kerugian yang banyak akibat kejadian tersebut, dia masih tabah dan menjual makanan pula.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa simpati terhadap lelaki berkenaan. Mereka tidak berhenti memberi kata-kata semangat dan berdoa agar dia dimurahkan rezeki.

Sabar ya, moga rezeki melimpah

Semoga Bangmer dan keluarganya tabah menghadapi ujian tersebut. Jangan mudah mengalah, terus bangkit

Sumber: TikTok bangmer

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*