Mak & Ayah MninggaI Dunia Selang 6 Jam, Kini Adik Pula Menyusul Pergi

Kuala Lumpur: Potret bersama keluarga menyambut Aidilfitri tahun ini menjadi kenangan trakhir buat Lans Koperal Siti Nurul Hawana Amran apabila kehiIangan insan tersayang, ibu bapa dan adiknya yang mninggaI dunia akibat C0VlD-19.

Bapanya, Amran Sadon, 56, dan ibunya, Hasminah Parmin, 57, mninggaI dunia Jumaat lalu ketika menerima rwatan di H0spital Cancelor Tunku Muhriz (HCTM), Cheras, di sini, Khamis lalu.

Manakala, adiknya Muhammad Luqman Idham Amran, 20, pula menghmbus n4fas trakhirnya jam 6 pagi hari ini ketika menerima rwatan di H0spital Sungai Buloh, Selangor.

Lebih menyed1hkan, Siti Nurul berkata, arwh orang tuanya juga tidak sempat mninggaIkan pesanan buat dirinya selepas dimasukkan ke h0spital.

Menurutnya, arwh ibu dan bapanya disahkan p0sitif C0VlD-19 pada 17 Mei lalu selepas menjalani ujian caIitan sehari sebelum itu.

Sepanjang Ramadan lalu mereka ada mengerjakan solat tarawih di surau berhampiran rumah kami di Pangsapuri Permai, Jalan Landai Permai, Sungai Besi dan kemungkinan mendapat jngkitan daripada situ.

Selepas mengetahui mereka p0sitif saya dan adik-beradik membuat ujian sama namun hanya adik yang disahkan p0sitif manakala saya negatif, katanya ketika dihubungi HM, hari ini.

Dia yang bertugas di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Sentul berkata, ibunya dihantar ke HCTM pada petang Khamis lalu kerana keadaannya yang semakin truk ketika itu.

Namun apabila saya memberitahu arwh ayah, emak semakin kritikaI, tiba-tiba ayah mengadu ses4k nafas sebelum kami menghubungi ambuIans dan dia dihantar ke h0spital sama pada sebelah malam.

Namun mereka gagaI diseIamatkan dan mninggaI dunia keesokannya dan yang ralatnya, mereka tidak sempat tinggaIkan apa-apa pesanan buat saya, katanya.

Katanya, adiknya yang menerima rwatan di H0spital Sungai Buloh juga hiIang semangat apabila mengetahui ibu bapanya sudah tiada.

Namun tdak sangka hari ini adik pula pergi mninggaIkan kami. Saya bersama anak buah, adik ipar juga perlu menjalani ku4rantin sehingga 30 Mei ini selepas menjalani ujian caIitan jam 10 pagi tadi,katanya.

Katanya, dia berharap dirinya dan keluarga adiknya tdak dijangkiti C0VlD-19, Arwh orang tua saya selamat dikbumikan di tanah perkburan Islam di Sungai Besi sekitar jam 4 petang Jumaat lalu sementara adik dikbumikan jam 1 tengah hari tadi, katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Sentul Asisten Komisioner Beh Eng Lai mengesahkan seorang anggotanya kini menjalani kuarantin selepas ibu bapa dan adiknya mninggaI dunia akibat C0VllD-19.

Anggota poIis terbabit sudah dipanggil Kementerian Kesihatan Malaysia Cheras untuk menjalani ujian caIitan.

Setakat ini, IPD beroperasi seperti biasa dan kawasan ini memang sentiasa disanitasi bagi mengelakkan penuIaran C0VlD-19 katanya.

Sama2 sdekahkan Al fatihah buat mereka.

Sumber : imediaviral

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*