lbu P0sitif C0VlD 19 MninggaI Dunia Ketika Kejvtkan Solat, Anak Yatim Piatu Skelip Mata.

Tlada apa boleh diperkatakan lagi mengenai wbak C0v1d-19 yang sememangnya mampu meragvt nywa orang tersayang hanya dengan sekelip mata.

Begitulah terjadi kepada seorang kanak-kanak perempuan bernama Aisyah Alusa yang berasal dari Benda baru, daerah Pamulang, Tangerang Selatan, Jawa, Ind0nesia ini.

Menurut laporan Liputan 6, budak berusia 10 tahun itu kini menjalani kehidupan seorang diri selepas ibu tercinta Rina Darmakasumah mninggaI dunia akibat virvs pndemik berkenaan.

Pemergian si ibu telah mengubah 360 darjah kehidupan kanak-kanak tersebut kerana bapanya sudah lama dijemput Ilahi ketika umur Aisyah seawal dua tahun, kata Ketua Kampung Benda Baru, Marliansyah A Baset.

“Pada jumaat lalu, Rina mengadv dia sak1t penlng, batvk dan dem4m. Kemudian jiran-jiran setempat membawanya ke Pvsat Kesihatan Benda Baru untuk mendapatkan rwatan.

“Setibanya di sana, dia disuruh untuk melakukan ujlan saringan C0v1d-19 dan hasilnya mendapati dia p0sitif virvs tersebut,” kata A Baset.

Berikutan itu, pihak hspital meminta arwh Rina untuk dirwat di h0spital namun memikirkan anak kecilnya itu bersendirian lalu dia hanya memilih untuk tinggal di rumah.

Walau bagaimanapun, pada Sabtu lalu, Aisyah mendapati ibunya sudah kakv dan tlada sebarang sahvtan yang diberi ketika cuba mengejvtkan wanita tersebut untuk menunaikan solat.

Memetlk laporan Suara pula, Aisyah yang kini tinggaI seb4tang k4ra sedang dirwat di hspital kerana turut disahkan p0sitif C0vld-19 selepas menjalani ujlan saringan pada Ahad lalu.

Berat dvgaan buat si kecil ini. Moga ada pihak bertanggungjawab tampil memberi pelindungan kepada Aisyah agar dapat menikmati kehidupan penuh kasih sayang seperti kanak-kanak lain.

Sumber: Liputan 6 & Suara, bd

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*