Kisah 3 Artis Ni Belajar Mengaji Walaupun Umur Mereka Dah Mencecah 30 Tahun

Islam, tapi tak pandai mengaji. Hakikatnya ramai yang tergolong dalam kategori ini pada masa kini cuma malu untuk mengakuinya. Namun bagi tiga orang selebriti ini rasa malu itu diketepikan kerana perasaan ingin menuju ke jalan agama lebih tebal.

Jika ramai antara kita sudah lancar membaca kita suci al-Quran sejak sekolah rendah malah berkali-kali khatam lain pula buat mereka. Ketiga-tiga selebriti ini merangkak belajar mengaji pada usia yang bukan muda. Kevin Zahri kembali belajar muqadam pada usia 37 tahun, Mizz Nina belajar mengaji pada usia 30 tahun dan Rosyam Nor ketika usia mencecah 45 tahun. Pun begitu mereka tetap merasa belum terlambat untuk belajar mendalami kitab suci al-Quran.

Khatam kali pertama pada usia 37 tahun – Kevin Zahri

Saya dibesarkan di Jerman di mana memang kurang pendekatan kepada soal belajar baca Al-Quran. Pada usia 13 (tahun 1991) kami sekeluarga pindah ke Malaysia dan barulah mula belajar Bahasa Malaysia dan bermula dengan muqaddam tapi dengan pindahan ke pelbagai sekolah menengah berasrama (di KL, Perak dan Kelantan), usaha untuk khatam sering terhenti sekerat jalan (bukan tiada usaha).

Tanyalah kepada Ustazah Ainon di MRSM PC, yang sering sebut “Kevin, sila baca ayat etc etc etc”. “Selepas SPM, saya terus ke US untuk lanjutkan pelajaran (Mechanical Engineering) dari 1997-2002. Ye lah di situ sebagai orang muda, mungkin kurang usaha untuk fokus kepada matlamat Khatam.

“Kembali ke Malaysia pada 2002, ada juga usaha untuk menggaji semula dengan sessi-sessi Ustaz datang ke rumah tapi tidak consistent. Jadi setelah dirikan rumah-tangga pada 2010 dan of coz kurnia cahayamata, semangat dan fokus untuk lengkapkan journey untuk Khatam buat kali pertama kembali. Kami ditemukan dengan Ustazah Shiela Ezan pada 2011 rasanya dan went “back to basics” dengan bermula dengan muqaddam semula.

“Alhamdulillah setelah 4 tahun, saya berjaya untuk khatam Quran buat kali pertama (pada usia 37 tahun). Adakah saya berasa malu? Tidak. Bangga? Tak jugak. But saya rasa bersyukur,”ujar Kevin memetik luahan dalam status yang dimuat naik dalam Facebook miliknya satu ketika dulu.

Saya belajar alif ba ta pada usia 30 tahun – Mizz Nina

“Saya belajar alif ba ta dan al Quran pada usia 30 tahun. Alhamdulillah semuanya bertambah baik sekarang. Setiap pagi saya akan membaca Al-Quran dan hujung minggu saya ada kelas mengaji pula. Saya rasa lebih tenang dan seronok menjalani hari-hari saya. “Walaupun kadang-kala ada juga perasaan malas tapi saya paksa juga.

Lama-kelamaan sudah menjadi amalan setiap hari. Buat masa ini, saya masih lagi dalam proses belajar sebutan ayat dengan tepat dan betul. “Saya masih lagi berusaha keras untuk memastikan penghijrahan saya tidak terhenti di separuh jalan. Sebab itu orang selalu cakap bila nak berubah ke arah yang lebih baik ini kena istiqamah.,” ujar Mizz memetik laporan dari Media Hiburan.

45 tahun usia ini, saya baca ‘bismillah’ pun salah- Rosyam

KUALA LUMPUR 02 MARCH 2017. Pemilik Suhan Movies, Datuk Rosyam Noor pada majlis pra pelancaran drama bersiri Chor dan Chah yang diadakan di Flora Terrace, Hampshire Place, Jalan Tun Razak. NSTP/MOHD KHAIRUL HELMY MOHD DIN

“Saya baru tahu selama 45 tahun usia saya ini, saya baca ‘bismillah’ pun salah. Saya tak malu mengaku ini di hadapan anda semua. Biarlah saya malu dengan anda daripada saya malu dengan ALLAH SWT,” Kadang-kadang bila jadi imam di rumah, anak-anak saya pun tahu surah apa saya akan baca. Sebab itu saya tak berlakon cerita agama. “Alhamdulillah usia 45 tahun saya mula belajar mengaji mula dengan alif, ba, ta.

Selepas lima tahun saya belajar mengaji bermula dengan membaca Iqra saya berjaya khatam Al-Quran dengan bimbingan guru agama pada Januari lalu. “Sebelum ini saya pernah khatam sendiri sebanyak dua kali ketika mengerjakan Umrah di Mekah pada bulan Ramadan.

“Khatam buat kali ketiga adalah hadiah bermakna bagi diri saya bersempena dengan sambutan hari lahir saya yang ke-50 Jun lalu,” ujarnya kepada Sinar Harian. Berita ini dipetik daripada vanilakismis pada 24 Ogos 2017. Namun kisah mereka sepatutnya boleh menjadi inspirasi buat kita semua. Wallahualam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber:beritadinding via klmenjerit

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*