Ketua PeIajar Tahfiz Adk Afiq MninggaI Dunia Selepas 2 Hari Brtarung Ny4wa Kem4Iangan

Sungai Buluh: Pagi ini kami dikjutkan dengan berita permergi4n Adik Muhammad Afiq Hakimi yang merupakan saIah seorang sukarelawan remaja yang pernah bersama kami NGO Sahabat Amal Care pada Misi Banjir Raub, Pahang awal tahun ini.

Pada awalnya, kami dimaklumkan bahawa beliau telah terIibat dalam satu kemaIangan semasa menunggang motosikal, Apa yang membuat kami hiba dan tersntuh hati apabila mengetahui beliau sedang keluar mencari rezeki dengan melakukan kerja penghantaran makanan di musim PKP (Lockdown 3.0). Allahuakbar.

Motorsikal yang dinaiki hiIang kawalan secara tiba-tiba dan beliau tercmpak ke laluan bertntangan yang menyebabkan keceder4an p4rah.

Kesannya, beliau menghadapi pend4rahan di kepaIa, p4tah r4hang serta gigi, p4tah kaki kanan dan tangan kiri, serta paru-p4ru kanan beliau turut pec4h.

PERKENALAN SINGKAT KAMI BERSAMA ARWH

Tuan/Puan,
Adik ini baru sahaja berumur 17 tahun dan telah kehiIangan ibunya semenjak berusia 9 tahun. Walaupun di dalam usia yang muda, beliau sangat matang dan mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang tinggi dalam melakukan sebarang tugasan sehingga dilantik menjadi ketua pelajar di Pusat Pendidikan Tahfiz Al-Quran Pengajian Islam As-Sakinah (MADINAH) yang diterajui oleh Ustaz Mohd Shahrizan.

Sepanjang kami menjalankan misi bnjir, kami diizinkan untuk menetap di Maahad Tahfiz tersebut, Beliau antara pelajar yang sangat suka membantu dan memudahkan urusan kami dalam menyalurkan bntuan kepada mngsa bnjir.

Langkahnya sangat tangkas dan cepat dalam membuat tindakan, Masih teringat lagi peristiwa saat beliau dan kawan-kawan segera berlari dan menolak van kami yang terbenam di dalam lumpur.

Beliau juga antara pelajar yang paling tangkas naik ke belakang pacuan 4 roda kami untuk menurunkan barang bantuan. Subhanallah, terlalu banyak sisi kebaikan yang telah beliau lakukan semasa hayatnya.

S4yu hati bila mengenangkan semua kenangan-kenangan kami saat bersama arwh. Kini, Allah telah mengambilnya kembali.

Adik Afiq Hakimi disahkan k0ma, dan menghembuskan n4fasnya yang terakhir pada 11.16 pagi tadi setelah bert4rung ny4wa selama 2 hari di H0spital Sg Buloh.

Subhanallah, inilah satu kem4tian yang sangat dicemburui kerana terpilih untuk menghadap Pencipta pada hari Jumaat yang mulia ini. Semoga Husnul Khatimah buatmu.

Kami mendoakan semoga arwh adik Muhammad Afiq Hakimi ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan soleh.

Al-fatihah.

اَللهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَاَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرْدِ وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ

Maksudnya : “Ya Allah, ampunilah, rahmatiIah, bebaskanlah dan lepaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah jalan masuknya, cucilah dia dengan air yang jernih lagi sejuk, dan bersihkanlah dia dari segala kesaIahan bagaikan baju putih yang bersih dari kotoran.”

Kredit : USTAZAH ASMA’ BINTI HARUN Pengasas Penaung NGO Sahabat Amal Care Dan Ustaz Mohd Shahrizan.

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*