Kesan Letak Garam selepas atau Sebelum memasak Ada Kesan Berbeza Kepada Masakan.

Kesan Letak Garam selepas atau Sebelum memasak Ada Kesan Berbeza Kepada Masakan.

Kita kebiasannya akan meletakkan garam dan gula di akhir masakan dan merasa dah cukup garam ke belum ? Tahukah anda ? letak garam pada masakan sama ada ketika awal memasak, selepas memasak atau perap masakan dengan garam ada kesan pada masakan.

Yang kita tahu akan ada rasa masin. Tapi sebenarnya ia memberi kesan rasa tersendiri kepada masakan. Ahli kimia Fatimah Salim menjelaskan perkara yang ramai tidak tahu selama ini.

Penambahan garam ke dalam masakan adalah TERPULANG ikut suka dan tujuan masing-masing. Ianya TIDAK akan berubah menjadi racun (kecuali lah sengaja diambil secara berlebihan).

Cuma ada beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai kesan garam dalam masakan.

Garam terdiri daripada kristal natrium klorida (NaCl). Dan rasa masin garam adalah disebabkan interaksi ion Na+ dengan reseptor masin pada lidah. Maksudnya garam apa pun yang anda guna, kemasinan adalah bergantung kepada jumlah ion natrium dalamnya.

Meletakkan garam pada bila-bila masa

Meletakkan garam pada bila-bila masa dalam masakan tidak akan mengubah kimianya. Ion natrium adalah sangat stabil dalam keadaannya. Kalaulah ianya berubah sifat, boleh meletup kuali anda.

Kalau letak awal masakan

Meletakkan garam pada awal masakan akan memberikan rasa masin yang sebati kerana keterlarutan dan cukup serapan dalam komponen masakan.

Letak selepas memasak beri rasa unik

Meletakkan garam selepas (makanan tanpa air) akan buat rasa makanan lebih unik disebabkan sensasi rasa kristal garam yang larut dalam air liur.

Letak garam awal pada masakan daging buat daging jadi keras

Meletakkan garam awal dalam masakan berprotein (terutamanya daging lembu) akan membuatkan isinya menjadi keras kerana garam berupaya mengeluarkan air (aka jus) daripada isi daging. Namun apabila dimasak lebih lama, daging akan empuk semula dan akan memberikan rasa kuah yang lebih sebati.

Kesan perap daging dengan garam lebih 40 minit

Memerap daging dengan garam lebih daripada 40 minit akan membuatkan daging menjadi lebih empuk apabila dimasak. Ini kerana apabila diberikan masa yang cukup, garam membantu dalam melemahkan ikatan dalam protein daging.

Untuk memanggang daging tanpa perapan, letakkan garam hanya apabila daging hendak dimasak terus saja. Perapan kurang daripada 40 minit akan menyebabkan isi daging menjadi keras (seperti kes di atas).

Cara Mohon : Jadi kesimpulannya bagi pendapat min, perlu memahami waktu yang sesuai untuk meletakkan garam pada masakan agar masakan anda lebih sedap dan unik. Barulah cik suami dan anak-anak sayang.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Cara Mohon.

Sumber: Fatimah Salim

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*