Kesabaran bomba diuji, terpaksa layan karenah degil penduduk enggan pindah

Kesabaran bomba diuji, terpaksa layan karenah degil penduduk enggan pindah

Banjir yang melanda di Terengganu bukan sahaja memberi kesan kepada penduduk, malah, anggota penyelamat turut mengharungi pelbagai dugaan demi menyelamatkan mangsa.

Bagaimanapun, menurut Pengarah Bahagian Keselamatan Kebakaran Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Ahmad Izram Osman, operasi menyelamat dan memindahkan mangsa yang terjejas akibat banjir berjalan dengan lancar.

Pun begitu, beliau mendedahkan meskipun ia berjalan dengan lancar, terdapat beberapa penduduk yang masih berdegil dan enggan untuk berpindah ke tempat yang lebih selamat selepas rumah dinaiki air.

“Walaupun sudah biasa dengan kerenah mangsa yang berdegil apabila diarahkan berpindah tetapi dalam keadaan kecemasan seperti bencana banjir ini, kesabaran anggota kami juga sedikit tercabar.

“Saya sering ingatkan anggota bahawa selain kekuatan fizikal, kesabaran juga amat diperlukan dalam menjayakan misi menyelamat yang dilaksanakan,” katanya.

Bukan itu sahaja, beliau sering mengingatkan kepada anggota penyelamat supaya sentiasa bersabar dan ‘menahan rasa’ semasa memujuk mangsa yang tidak mahu mengikut arahan.

Tegasnya, menyelamat mangsa yang berada dalam situasi bahaya adalah tujuan utama mereka bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini daripada berlaku.

“Apabila mangsa setuju berpindah, ia adalah kejayaan buat kami… apa yang kami lakukan adalah semata-mata untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini daripada berlaku,” ujarnya lagi.

Difahamkan, sebanyak 29,717 mangsa membabitkan lebih 8,000 keluarga telah selamat dipindahkan ke 293 pusat pemindahan sementara (PPS) sejak 14 Disember.

Sumber: Harian Metro 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*