‘Kereta MeIet0p Bukan Sebab Puntung R0kok, Petlr Atau Dr0n, Tapi..’ – P0Iis.

Kota Bharu: lnsiden kereta meIet0p di Kampung Sireh, Jumaat lalu yang menyebabkan seorang lelaki m.aut bukan berpunca daripada pvntung r0kok, pa.nahan petlr atau dr0n.

Ketua PoIis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, sehingga kini pihaknya masih menunggu Iaporan lengkap daripada dua agensi iaitu f0rensik PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dan f0rensik Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) bagi mendapatkan kesahihan punca kjadian.

Katanya, proses si.asatan berkenaan mengambil sedikit masa susulan terdapat bahan bukti dalam jumlah yang banyak dan perlu dianalisa sebaik mungkin.

“Jika ia benar akibat mercu.n yang dibawa mngsa, kita perlu tahu bagaimana Iet0pan boleh berlaku. Ini adalah ke$ pertama berlaku di negeri ini, jadi pasukan yang terbabit untuk menyia.sat memerIukan ruang bagi mencari jawapan terbaik.

“Setakat ini, hasil si.asatan mendapati bukan sahaja merc.un bola yang ditemui di dalam kenderaan mngsa, tetapi terdapat beberapa merc.un lagi yang agak berbhaya.

“Kesemua mercu.n terbabit dipercayai diletakkan di bahagian bonet kereta susulan pengakuan saksi yang memberitahu melihat ap1 bermula di bahagian itu,” katanya ketika ditemui dalam sidang media di Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Kelantan, di sini, hari ini.

Dalam kjadian jam 5.38 petang di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh di sini, Jumaat lalu, mngsa, Wan Hassan Wan Ali, 49, ma.ut di tempat kejadian, manakala lima kenderaan lain turut terbkar.

Iet0pan itu menyebabkan empat kenderaan r0sak dan empat mngsa lain cede.ra termasuk seorang cede ra prah selain kereta Proton Iswara dipandu mngsa rent0ng dan terptus dua.

Dalam perkembangan lain, Shafien berkata, kawaIan sempadan terus diperket4tkan bagi memastikan ke$ penyeIudupan mercu.n tidak lagi terlepas pandang.

“Bagaimana pun, sebelum ini agensi keselamatan lain seperti Pasukan Gerakan Am (PGA), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Angktan Tentera Malaysia (ATM) sudah memberi kawaIan yang baik untuk menjaga sempadan negara daripada diboIosi.

“Buktinya, PGA sendiri baru sahaja mermpas pelbagai jenis mercu.n dalam jumlah yang banyak sepanjang Ramadan lalu, namun kawaIan akan terus diperket.atkan supaya sempadan tidak lagi diboIosi.

“Saya percaya tlada sebarang k0mpromi diberikan untuk ke$ seperti ini agar jnayah rntas sempadan dapat terus dikek4ng sepenuhnya,” katanya.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*