“Kaya bukan pada harta tapi pada hati” WaIau Pun Hanya Kerja Jaga Parking, Tapi Separuh Dari Gajinya Untuk Makanan Anjing Dan Kucing Liar

Se0rang lelaki berk0ngsikan kisah dan perbuaIannya mengenai seorang pemuda yang sering diIihat memberikan makanan kepada kucing dan anjing Iiar.

Insan berhati mulia.

Bukan sehari dua tapi dah bertahun-tahun. Kebetulan kawasan aku bertugas jadi aku dapat jumpa adik att ni setiap hari.

Kerja jaga parking kereta di pekan Bukit Mertajam, separuh atau lebih gajinya dihabiskan untuk membeli makanan kepada kucing dan anjing liar di daerah ini. Agak pemalu budak ni setelah beberapa buIan baru aku dapat bersembang dengan dia.

Menurutnya setiap hari dia akan memberi makan 2 kali iaitu pagi dan petang di l0kasi yang berbeza. Jadi aku tanya lagi kalau cuti atau pergi melanc0ng macamana? Saya tak akan pergi mana-mana atau cuti saya sangat sayang dan rindukan mereka.

Tambahnya lagi kalau hari hujan, kucing-kucing dan anjing-anjing ini akan tetap setia menunggunya walaupun basah kuyup. Itu sebabnya saya tak sampai hati nak tinggalkan mereka.

Allah mulianya hati hang att walaupun imej nampak biasa2 tapi hati sapa yang tahu. Siapa yang tinggal area Bukit Mertajam pasti akan terserempak dengan budak ni di lorong-lorong kedai atau bawah jambatan.

Semoga urusan dan kerja pemuda ini dipermudahkan dan diberikan rezeki yang luas.

Kredit: Azman Ali

sumber: arenagempak

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*