K1sah ‘Kesus4han’ Ibu Tungg4l Bersama 10 Anak Und4ng Seb4k, Terp4ksa Cari Rumah Baru Untuk Dis3wa

B3rat mata memandang b3rat lagi bahu yang mem1kulnya, itulah peribahasa yang paling sesuai menggambarkan kec3kalan seorang ibu tungg4l membesarkan 10 anak dalam s3rba kekur4ngan. Apa yang lebih mervntun hati, apabila keluarga ini dipercayai bakal ‘dih4lau’ dari rumah yang dis3wa berikutan keg4galan memb4yarnya.

Susvlan apa yang telah terj4di, Ahli Parlimen Bukit Mertajam Yang Berhormat (YB) Steven Chee Keong, menerusi satu posting di Faceb0ok mencer1takan telah menz1arahi keluarga ini dan bantuan awal telah diberikan sebagai persi4pan bagi menyambut bulan Ramadan yang bakal menj3lma tidak lama lagi.

Hidup serba kekur4ngan

Men3rusi posting tersebut, YB Steven, menceritakan kesus4han yang dih4dapi oleh keluarga ini yang mene3ap di Bukit Mertajam. Bahkan, menu nasi putih berl4ukkan bawang dit4mbah kicap hitam dan kuah hari menjadi menu sant4pan utama mereka demi meng1si perut yang kel4paran.

Saya ter1ma info ada sebuah keluarga di Bukit Mertajam kena h4lau dari rumah s3wa sebab ibu mereka tak mampu b4yar s3wa. Terus p3rgi ke sana dan mendapati mereka sudahpun pack dan dvduk di luar rumah bvntu sebab tak ada tempat nak pergi.

Ibunya Puan Ros ada 10 orang anak, paling kecil hanya berumur 3 tahun. Dia duduk di luar rumah men4ngis terk3nang n4sib anak-anaknya. Kasih seorang ibu tidak ternilai, sus4h senang anak didahulukan.

Susvlan mendengar k1sah yang cukup meny4yat hati ini, YB Steven selaku individu yang bertanggungjawab, telah membawa keluarga ini untuk membeli barang-barang bagi men4mpung kegunaan harian mereka sekeluarga.

Gaji tidak mencvkupi

Lap0r Harian Metro, wanita ini menj3laskan mereka sekeluarga bukan dih4lau tetapi dim1nta k3luar dari rumah berkenaan kerana pem1lik sudah menju4l kepada pemb3li baru.

Saya tiada pil1han melainkan berp1ndah dan menc4ri pen3mpatan lain. Tapi dengan pend4patan bulanan sebanyak RM700 sebagai pembantu kedai makan berh4mpiran rumah, ia tidak mencvkupi untuk menc4ri kedi4man baru.

Saya men3rima b4ntuan bulanan sebanyak RM500 daripada Zakat Pulau Pinang (ZPP) sejak 2011 dan wang itu yang digunakan untuk memb4yar sewa rumah. Apabila dim1nta k3luar dari rumah s3wa, saya jadi bvntu kerana tiada s1mpanan untuk memb4yar wang pend4huluan.

Ujarnya lagi, walaupun anaknya turut membantu dalam mencari rezeki buat keluarga mereka namum, g4ji yang diter1ma hanyalah mencukupi untuk men4mpung perbel4njaan harian. Pada masa yang sama, dia turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada YB Steven, yang telah t4mpil menghvlurkan b4ntuan kepada mereka sekeluarga.

Jadi bagaimana kami mahu berp1ndah ke rumah baru. Mujurlah ada Keow dan terima kasih saya ucapkan kepada Yang Berhormat (YB) Steven kerana prihatin dan membantu kami sekeluarga.

Sumber: Steven Chee Keong dan Harian Metro

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*