Jumaat Terakh1r Ramadan, Jemaah Pal3stin dis3rang Ket1ka S0lat T4rawih di M4sjid Al-Aqsa

Sewaktu umat Islam di negara lain sibuk beribadah pada hari Jumaat terakhir di bulan Ramadan, Masjid Al-Aqsa telah diS3rang oleh zionis Isra3l mengakibatkan ratusan jemaah yang sedang menunaikan solat tarawih mengalami kec3deraan.

Menurut laporan media, pihak p0lis Isra3l bertindak mengepung masjid tersebut dan meny3rang para jemaah menggunakan sh0ck gr3nad3 serta sen4pang berpelVru getah.

Dalam beberapa vide0 yang dikongsi oleh n3tizen di Twitter, jelas kelihatan jemaah Palestin sedang menunaikan solat tarawih seperti biasa dengan aman.

Namun ketenangan itu dihancVrkan oleh p1hak zi0nis Isra3l yang meng3pung masjid dan memb4ling shock gr3nad3 serta g4s pem3dih mata untuk mengh3ntikan jemaah yang sedang solat.

Bagi membalas ser4ngan tersebut, para pemuda Pal3stin tidak henti-henti berg3lut dengan pihak p0lis Isra3l dengan cara mel3mpar batu dan bot0l kaca kepada pihak polis Isra3l, di luar masjid.

Manakala, jemaah perempuan pula berlindVng di dalam masjid, di mana majoriti mereka panik saat masjid itu diceroboh oleh pihak berkuasa Isra3L tanpa diVndang.

P0lis Isra3l berusaha membVbarkan jemaah di dalam H4ram al-Sharif menggunakan sh0ck gr3nad3 dan b0m pem3dih mat4, kata seorang ahli pejabat Jerusalem Islamic Waqf kepada Anadolu Agency.

Menurut sumber, seramai 163 orang rakyat Pal3stin cedera manakala 23 yang lain dikejarkan ke h0spital akibat terkena serp1han b0m dan gas pem3dih mata.

Difahamkan lagi, sebelum s3r4ngan ke atas Masjid Al Aqsa itu berlaku, hubungan antara zion1s Isra4l dan rakyat Pal3stin yang menetap di sekitar kawasan Sheikh Jarrah semakin tegang.

Situasi tersebut berlaku apabila Mahkamah Pusat Isra3l di Timur Jerusalem membuat keputusan untuk mengVsir rakyat Palestin dari rumah mereka di Sh3ikh Jarrah bagi memberi tempat tinggal baru untuk pend4tang Isra3l.

Oleh itu, pihak berkuasa Israel telah mengasari rakyat Palestin serta menghalau mereka secara paksa supaya mengosongkan rumah mereka sendiri.

“Pengusiran itu melibatkan sebanyak 28 buah rumah yang dihuni 500 keluarga Palestin dan ia dilakukan bertujuan untuk memberi penempatan baru buat pendatang YahVdi dalam masa yang sama menghal4u rakyat Pal3stin,” lapor media Andalou’s Agency.

Motif utama pengVsiran itu dipercayai sebagai satu tindakan pembersihan etnik atau ethnic cleansing terhadap rakyat Pal3stin dengan cara menghapVskan populasi mereka sedikit demi sedikit.

Mereka dihal4u dari rumah sendiri dan dis3rang dengan b0m

Ins1den tersebut membuatkan ramai netizen di serata laman sosial meluahkan rasa mar4h dengan tind4kan Isra3l terhadap warga P4lestin.

Mari sama-sama berdoa untuk rakyat Pal3stin 

Semoga Allah melindungi mereka 

#SaveSheikhJarrah 

Umat Islam dis3rang, jangan senyap sahaja

Ramai yang bersolidariti dengan nasib rakyat palestin di Sheikh Jarrah dan Masjid Al-Aqsa, justeru itu tanda pagar #SaveSheikhJarrah menjadi trending di Twitter hari ini.

Sumber: Twitter #SaveSheikhJarrah Anadolu’s Agency
 

 

 

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*