P3larian r0hingya Jual Semula Agihan Bantuan Makanan kerana raih sumbangan yang sangat banyak

Sudah menjadi kebiasaan buat negara Muslim menawarkan bantuan bagi golongan Muslim yang lain. Situasi yang sama dapat dilihat melalui bantuan negara Islam kepada etnik Muslim Rohingnya.

Jika sebelum ini, Rohingnya sering dikaitkan dengan isu tempat tinggal mahupun makanan untuk meneruskan kehidupan, lain pula jadinya di Cox’s Bazar, Bangladesh apabila etnik Muslim Rohingnya didapati menjual semula makanan yang disumbangkan secara terbuka di pasaran gelap berhampiran kem pelarian.

Sumber: daily sabah

Perkara ini turut disahkan oleh pegawai kanan Pesuruhjaya Bantuan dan Penghantaran Pulang Pelarian (RRRC). Menerusi siasatan yang dijalankan, antara makanan yang dijual semula terdiri daripada biskut dan bijiran yang diterima daripada organisasi seperti Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat (USAID) dan Program Makanan Dunia (WFP).

Lebih mengejutkan, difahamkan aktiviti har4m yang dijalankan etnik Muslim Rohingnya ini dilakukan di hadapan pihak berkuasa. Setakat ini aktiviti har4m ini dilaporkan sudah lama dijalankan dan pihak penguat kuasa sedang mencari jalan untuk menhentikan aktiviti etnik Muslim Rohingnya ini.

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*