Ustaz Kazim EIias Minta Netizen Berhentl Dan Jngan KeterIaIuan Menge.cam Saj.jat.

Berlaku di Ipoh Masyarakat maya dinasihatkan agar tid.ak menghuk.um dengan kata-kata yang kes4t dan berb4ur keca.man kepada usahawan kontr0versi, Saj.at atau nama sebenarnya Muhammad Sajj.ad Kamaruzzzaman kerana ti.ndakan tersebut tid.ak sepatutnya dilakukan.

Ini kerana perbuatan itu adalah t.idak betul selain boleh memberi tafsiran yang t.idak elok terhadap agama Islam menerusi k4ca mata pihak lain sedangkan hakikatnya tldak begitu.

Pendakwah terkenal, Datuk Mohd. Kazlm Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazlm berkata, kela.kuan warga maya seperti mem.aki ha.mun, mence.muh termasuk mend0akan masuk nera.ka sangatlah keterla.luan.

Menurut beliau, sebagai orang Islam yang bersaudara hendaklah perlu ada perasaan sayang menyayangi antara satu sama lain dengan mendoakan yang baik-baik agar dia diberikan hidayah suatu hari nanti.

“Bukanlah hak kita untuk menghu.kum orang kerana kita adalah dai (pendakwah) yang mempunyai tanggungjawab untuk meneruskan dakwah.

“Tegurlah dia dengan berhikmah kerana kita juga t.idak tahu bagaimana pengakhiran kita nanti, hendaknya kita juga diberikan hidayah.

“Lebih baik warga maya menggunakan saIuran media sosi4l untuk perkara yang baik. J.angan pula nanti pihak-pihak lain menu.duh Islam sebagai agama ga.nas dan t1ada t0leransi disebabkan tindakan sebegini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas bersiaran menerusi Radio Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ustaz Kazim turut menasihatkan Sa.jat agar menghadapi kenyataan dengan hatl terbuka.

Katanya, usahawan itu perlu kembali kepada fitrah dirinya sebenar sebagai seorang lelaki bvkan wanita atau khvnsa dan bertaubatlah sementara masih ada kesempatan ini.

Terdahulu, pada Selasa lalu, Sa.jat menerusi sebuah video yang tu.lar di media sos1al menyatakan hasrat secara terbuka untuk keluar daripada agama Islam.

Video yang berdurasi 1 minit 45 saat itu mema.parkan luahannya yang seakan-akan mahu menu.kar agama selepas mendkwa kece.wa dengan tindakan orang di sekeliling termasuk dengan apa yang berlaku kepadanya.

Sebelum ini, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sedang mengesan Sa.jat bagi melaksanakan w.aran tngkap yang dikeluarkan Mhkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada Selasa lalu.

Sumber:K!ONLINE

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*