Jnazah Mak Sempurna Dan Tak Rentvng, Malah Al Quran Peneman Spjg Hyatnya Tak Hangu$ – Anak

Kuala Terengganu: Meskipun keseluruhan rumah didiami ibu bapanya 100 peratus terba.kar, Zakaria Jusoh bersyukur apabila sebahagian tbuh arwh ibunya yang terperngkap dalam kebaka.ran itu masih sempurna.

Zakaria, 56, berkata, hanya 15 peratus sahaja fizikal arwh ibunya, Fatimah Mohd, 79, terbkar iaitu membabitkan bahagian da.da dan pervt serta tngan kiri dalam kjadian pagi semalam.

Katanya, arwh adalah seorang yang setia dengan al-Quran dan membaca al-Quran menjadi rutin hariannya di rumah didiami bersama bapa, Jusoh Muda, 82, di Kampung Losong Haji Su, di sini.

“Alhamdulillah, Allah masih melindungi tbuhnya daripada terba.kar. Keadaannya cukup sifat dan tldak rentvng sebagaimana diIaporkan media, hanya 15 peratus sahaja bahagian tbuhnya terba.kar, itu pun hanya bahagian kuIit sahaja.

“Malah, al-Quran yang berada di atas katil tempat arwh tidur ketika kjadian pun hanya terbkar pada bahagian tepi sahaja,” katanya ketika ditemui di lokasi kjadian, hari ini.

Dalam kebaka.ran pada 10.39 pagi semalam, Fatimah ditemui ma.ut manakala Jusoh meIecur di kakl dan belakang bdan dipercayai cuba menyeIamatkan isterinya itu.

Zakaria yang bekerja sebagai mekanik dengan syarikat pengeluar kenderaan tempatan berkata, dia dan 10 lagi adik beradiknya reda dengan takd1r menlmpa arwh ibu mereka.

Menurutnya, dia bersyukur kerana bapanya terselamat dalam kjadian itu walaupun sebahagian bdannya meIecur.

Katanya, bapanya yang meIecur hampir 50 peratus kini semakin stabiI dan dirwat di Hspital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini.

“Ketika kjadian bapa yang berada di ruang tamu terbau benda hanglt dan mengjutkan ibu yang sedang tidur di katil sebelum turun ke tanah untuk memeriksa punca ba.u berkenaan.

“Ketika berada di bawah, bapa ternampak ap1 di bahagian suis utama dan cuba masuk semula ke dalam rumah, namun gagaI apabila ap1 mere.bak ke ruang dengan cepat.

“Arwh ibu hanya sempat menghubungi adik perempuan yang tinggal di Kampung Kubang Tangga untuk meminta toIong, sebelum suaranya tiba-tiba hiIang begitu sahaja,” katanya.

Zakaria berkata, ketika ditemui, tngan kanan arwh ibunya masih mengge.nggam telefon.

Katanya, ketika itu dia berada di rumahnya di Kampung Durian GuIing, Marang dan segera ke lokasi kjadian sebaik menerima panggilan telefon daripada rakan memaklumkan kediaman ibu bapanya terba.kar.

“Sebaik tiba saya melihat bapa tldak berma.ya aklbat terkena b4hang ap1 dan di kawasan rumah jiran sambil ditenangkan adik beradik dan kakitangan kesihatan sebelum sbak selepas diberitahu ibu terperngkap dalam kebaka.ran itu.

“Berdasarkan si.asatan awal Unit F0rensik Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM), kediaman berusia 70 tahun itu terba.kar dipercayai berpunca daripada Iitar plntas di bahagian suis utama.

“Kervgian dianggarkan RM150,000 membabitkan perabot dan barangan elektrik serta lima motosikal dan sebuah kereta Perodua Kancil,” katanya.

Zakaria berkata, jnazah ibunya selamat dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Makan Lama, Chabang Tiga, di sini, 5.30 petang semalam.

Sumber: hm

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*