Isteri Ziarah Suami Di SJR Dikenakan K0mpaun RM2K.

Kuala Lumpur: Isteri anggota poIis yang tular di media sosi4l kerana menziarah suaminya di skatan jalan raya (SJR) Persiaran Selatan hala keluar ke DengkiI, Putrajaya dik0mpaun RM2,000 semalam kerana meIanggar prosedur 0perasi standard (S0P) Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

Ketua PoIis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Fadzil Ali berkata, susulan ke$ ziarah suaminya di SJR pada 13 Mei lalu, poIis menerima pelbagai reaksi masyarakat.

Menurutnya, s.iasatan lnjut dijalankan dan hasil mendapati anggota itu dan keluarganya tinggal di daerah Putrajaya.

“Isteri dan anak-anak anggota terbabit datang menaiki dua kenderaan yang berbeza untuk singgah sebentar bagi menyerahkan juadah Aidilfitri kerana suami bertugas pada pagi itu.

“Bagi dkwaan menaiki kenderaan melebihi had tiga orang untuk sebuah kenderaan, tlada kmpaun yang dikeluarkan kerana mereka menaiki dua kenderaan berbeza,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun katanya, kmpaun dikeluarkan semalam ke atas isteri anggota terbabit mengikut Peraturan 21 (PU a 225/20212) Ziarah Hari Raya Aidilfitri (No 21 KesaIahan-KesaIahan Lain Yang Diperuntukkan Dalam SOP Yang Dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara) Akta Pencgahan dan PengawaIan Penykit Berjngkit 1988 kerana peIanggaran SOP PKP dengan menziarah suami di SJR.

“Pada awalnya, perbuatan itu dilihat sebagai satu tanggungjawab isteri untuk memberi sokongan moral kepada suami yang sedang bertugas dengan menghantar juadah di pagi raya.

“Namun, kepentingan awam adalah melebihi kepentingan individu dan pihak poIis tldak mahu perbuatan sedemikian dijadikan alasan oleh semua ahli keluarga petugas untuk melawat keluarga yang bertugas di lapangan pada hari raya atau pun hari biasa,” katanya.

Beliau berkata, poIis tldak berk0mpromi sekiranya wujud sebarang peInggaran SOP PKP dan akan mengambil tndakan terhadap sesiapa saja tnpa mengira sama ada orang awam mahu pun anggota PoIis Diraja Malaysia (PDRM) sendiri.

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*