Isteri Izinkan Sy Nikah Lain, Tapi Saya Memilih Utk Setia Walaupun Isteri Iumpuh

Jika ada yang tak kenal dengan Edika Yusoff, wajahnya dulu seringkali menjadi watak utama dalam bidang lakonan mahupun peragaan.

Wataknya sebagai Jeffri yang dilakonkan di dalam filem Maria Mariana arahan Datuk Yusof Haslam tidak dilupakan peminat-peminatnya. Kini, namanya sekali lagi men1ti di bibir peminatnya apabila kisahnya yang setia menjaga isterinya yang Iumpuh tvlar di media sosi4l.

Ketampanan wajahnya juga membuatkan segelintir peminatnya membuat andaian dia merupakan seorang ‘pIayboy’. Tetapi, sangkaan mereka meIeset sama sekali apabila kisah sebenar pelakon ini dided4hkan. Edika Yusoff dikatakan mengvndur diri dari bidang seni selepas isteri tercintanya Iumpuh separuh bdan selepas melahirkan anak kedua mereka.

Kerana kasih dan tanggungjawab Edika lebih banyak menghab1skan masa menjaga isterinya disamping mengusahakan perniagaan seni reka grafik.

Ketika orang lain sudah tew4s dengan dvgaan dan c4baran di dalam perkahwinan, tetapi dia memilih untuk setia dan berk0rban demi cintanya terhadap isteri. Dan ketika lelaki lain mengeIuh menjaga si isteri di dalam p4ntang, Edika lelaki tabah menjaga isterinya yang sak1t selama berbelas tahun!

Perkongsiannya ketika ditemubual oleh bersama radio Sinar pada tahun 2017 itu membuatkan netizen seb4k dengan kesetiannya. Dua tahun selepas berkahwin, isterinya jatvh sak1t dan Iumpuh. Isterinya juga tldak boleh bercakap dan dengar. Banyak peristiwa memori yang dia Iupa.

“Saya waktu itu tak st4bil, keIiru dan rasa kenapa ini berlaku pada saya. Membuatkan saya nak berkongsi dengan seseorang, jadi jalan yang saya cari adalah dengan berkongsi dengan Tuhan. Daripada situ saya dapat hidayah dan kekuatan untuk menempvh segala yang berlaku.

Waktu itu saya memang sudah pvtus asa tetapi isteri saya bersungguh-sungguh dan tak g1ve up. Daripada situ saya mendapat kekuatan. Malah saya tak anggap dia 0KU atau yang Iumpuh malah saya anggap dia seperti manusia biasa yang sempurna.”

Edika t1dak pernah menganggap dan meIayan isterinya seperti seorang yang Iumpuh malah melayan isterinya seperti manusia sempurna.

“Kerana itu, isteri kadang-kadang tldak sedar yang dirinya Iumpuh kerana saya layan sama rata seperti beri kasih sayang, bercakap, bergadvh dan sebagainya. Jadi, saya create benda ni supaya dia dapat tahu yang dia ni normal.”

Di sebalik dvgaan itu, ada yang turut bertanyakan kepadanya kenapa dia tldak memilih untuk berkahwin lain? Tapi katanya kahwin lain bvkan selesaikan masaIah. Biarpun dia punyai hak untuk memilih berkahwin lagi, tetapi dia engg4n berbuat demikian dan memilih jalan untuk mengharvngi svsah senang bersama dengan isterinya.

“Mungkin isteri kedua akan sak1t dan Iumpuh. Jadi berapa banyak wheeIchair yang perlu saya jaga. Ada yang satu ni pun Alhamdulillah dan ini adalah c4baran yang Tuhan berikan untuk saya dan saya terima dengan hati terbuka.

Isterinya, Nor Hidayah juga pernah memberikan keizinan kepada Edika untuk berkahwin lagi tetapi Edika menoIak.

“Isteri juga pernah beritahu, kalau nak kahwin lagi dia benarkan. Tetapi saya sendiri tak mahu. Sebab saya berfikir satu hari nanti kalau dia undvr diri, saya pernah cakap saya ambil dia waktu dia boleh berdiri dan berjalan. Jadi kalau saya nak ‘puIangkan‘ kembali pada ibu bapanya, saya mahukan dia dalam keadaan yang sama.

“Daripada situ isteri faham yang saya tlada keinginan untuk berkahwin lain atau menambah lain kerana sudah cukup yang ada ini sudah sempurna di hati saya dan saya suka dengan apa yang saya buat.”

Di akhir temubual itu, Edika Yusuf turut men1tipkan pesanan kepada para suami di luar sana agar mengamalkan sikap sama-sama svsah dan senang bersama isteri.

“Anggaplah kita ni bila dah berkahwin kita dengan pasangan 50-50, sama svsah sama senang. Kita tanggvng semuanya bersama.

Jnganlah bagi beb4n kepada isteri sahaja sebab kita ni ketua keluarga. Jngan anggap isteri sebagai ma1d, tetapi anggaplah mereka sebagai s0ulmate kita. Dan nak buat apa pun buatlah bersama-sama, ibarat berat sama dipikuI ringan sama dij1njing.”

Sumber: yntowk

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*