Ibu Sempat ClUM dan Masak Bubur Untuk Ank Dmam Sebelum Temui AjaI DiIanggar Kereta

Kuala Lumpur: Selain kucupan, ibu lima anak, Salmah Kadir, 55, sempat memasak bubur buat anak bongsunya, Muhammad Nur Iman Amran Ibrahim, 21, sebelum m4ut diIanggar kereta pada 8.30 malam kelmarin.

Kisah itu dik0ngsikan anak kedua mangsa, Nur Faziela Ibrahim, 27, menerusi hantaran di Faceb0ok (FB) Masak Apa Tak Jadi, semalam.

Menceritakan kisah itu, Nur Faziela berkata, ibunya diIanggar kereta ketika sedang melintas jalan untuk ke kedai berhampiran rumah di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru di Johor.

Menurutnya, dia yang tdak tinggal bersama ibunya hanya tahu mengenai kejadian itu selepas dihubungi kakak ipar, Masfarazila Maslah, 35, dan adiknya, Muhammad Nur Iman, 21.

“Kebiasaannya, mama akan meminta tolong adik (Muhammad Nur Iman) untuk membeli barang di kedai.

“Namun, mama pergi sendiri pada malam itu kerana adik dmam dan mvntah2.

“Mama sempat menyediakan bubur dan mencium adik sebelum keluar daripada rumah, malah berulang kali memberitahu hanya keluar sekejap saja tetapi sebaliknya berlaku apabila dia pergi buat seIamanya,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Nur Faziela, jnazah ibunya dibawa ke H0spital Sultanah Aminah (HSA) untuk dibedah siasat dan disahkan meninggal dunia akibat keceder4an serius di kepaIa, Ieher dan tuIang belakang.

Katanya, dia reda dengan ketentuan Allah tetapi masih terkesan lebih-lebih lagi apabila mengenangkan bubur yang menjadi masakan terakhir ibunya sebelum mninggaI dunia.

“Kami sekeluarga sempat menjamah bubur itu pada pagi semalam sebelum ke h0spital bagi menguruskan jn4zah.

“Alhamdulillah, urusan pengbumian berjalan lancar dan mama selamat dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Mount Austin, Johor Bahru sebelum Maghrib semalam.

“Sudah sampai ajaI mama, cuma saya sed1h kerana tidak sempat menunaikan hajatnya untuk datang ke rumah saya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kempas dalam waktu terdekat,” katanya yang mempunyai seorang anak perempuan berusia tiga tahun.

Berhubung hantarannya di FB, Nur Faziela berkata, niatnya berk0ngsi kisah dan gambar bubur itu dengan harapan ada yang mendoakan ibunya.

Namun, Nur Faziela tidak sangka perk0ngsiannya itu mendapat perhatian apabila ramai yang mengucapkan tkziah dan menitipkan doa buat ibunya.

“Terima kepada semua yang mendoakan arwh mama dan hanya Allah saja dapat membalas kebaikan kalian.

“Diharap, apa yang berlaku terhadap mama memberi pengajaran kepada semua untuk berhati-hati ketika di jalan raya,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*