Atuk mninggal, gadis kesal ibu dilayan kas4r ketika mohon rentas negeri di balai

Sejak Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) 2.0 kembali dilaksanakan, urusan merentas negeri sama sekali tidak dibenarkan kecuali atas sebab-sebab mustahak.

Namun begitu, surat kebenaran merentas negeri perlu mendapat kelulusan daripada pihak balai polis terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

Akan tetapi, banyak dakwaan berkaitan kesukaran mendapatkan kelulusan merentas negeri walaupun berkaitan dengan kmatian ahli keluarga terdekat.

Ibu dilayan macam sampah

Dalam satu perkongsian seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Sarah Mustafa, dia memaklumkan bahawa ibunya dilayan seperti ‘sampah’ ketika memohon surat merentas negeri untuk menguruskan pengebum1an datuknya yang mninggal dunia.

Tak sempat cakap dah potong

Menurut Sarah, ibunya dilayan dengan kas4r dan tidak memberikan peluang untuk mereka menjelaskan situasi yang dihadapi ketika itu. Dia mendakwa anggota yang bertugas bercakap dengan s0mbong dan kur4ng aj4r.

Jadi, mereka mengambil keputusan merentas negeri tanpa surat pelepasan dari balai polis tersebut. Dia bersyukur kerana pihak Sekatan Jalan Raya (SJR) memberikan kerjasama dan kebenaran memandangkan mereka mempunyai bukti surat kemat1an.

Ni bukan kenduri kahwin!

Di akhir perkongsian tersebut, pengguna Twitter berkenaan mengucapkan syukur kerana urusan pengebum1an datuknya berjalan dengan lancar dan mereka dapat menghantar jen4zah hingga ke tanah perku-buran.

Ramai yang pernah alami

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet turut berasa k3sal dengan keadaan yang dialami oleh Sarah sekeluarga. Mereka menzahirkan ucapan takz1ah diatas kehilangan ahli keluarganya.

Dalam pada itu, ramai yang berkongsi pengalaman ‘pah1t’ mereka yang sama seperti dihadapi oleh keluarga gadis terbabit ketika meminta surat kebenaran merentas negeri bagi urusan kemat1an.

Sebab tu ramai yang b3nci

Balik nanti, buat surat email ke biro pengaduan awam

“Yang b3rlagak biasanya anggota biasa je”

Sumber: Sarah Mustafa

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*