Hmpir 20 Tahun Bersahabat,Arwh lmam Hatim Teman Baik Imam 1, Mngasaskan Pmbinaan Surau Bersama.

Kajang: Solat jnazah pes.ara guru yang ma.ut diIanggar secara tldak sengaja oleh Imam 1 Surau Al Hidayah Taman Buklt Kajang Baru, di sini, semalam dilakukan dua kali bagi mena.mpung kehadiran orang ramai.

Pengerusi surau itu Zulkeply Abdul Samad berkata, arwh Hatim Mohamad Arshad, 79, sangat dikenali ramai kerana sifat baiknya.

Malah, katanya, arwh dan Imam 1 surau iaitu Wan Johari Wan Daud, 76, adalah bersahabat baik yang mengasaskan pembinaan surau berkenaan.

“Dua rakan karib ini antara pengasas yang terbabit pembinaan surau daripada k0song termasuk mencari der.ma dan dana.

“Kira-kira 20 tahun mereka bersahabat, malah tinggaI juga berdekatan. Kejadian ini amat menyed1hkan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, hari ini.

Menurutnya, sebeIum ini arwh adalah pengerusi surau sebeIum beliau mengambil alih tugas itu.

“Arwh dikebu.mikan di Tanah Perkburan Sungai Kantan, Kajang dan kira-kira 10 malam semalam selesai semua urusan.

“SebeIum itu, arwh dima.ndi, ka.fan dan solat jnazah di Masjid Jamek Kajang seIepas solat Isyak

“Kehadiran ramai, kena buat solat jnazah dua kali. Dulu arwh kerja guru dan di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kajang, memang dikenali ramai,” katanya.

Katanya, arwh juga adalah Ahli Jawatank.uasa (AJK) Kebaj1kan dan Kha1rat Kema.tian yang mana seIama hyatnya menguruskan orang mninggaI dunia.

Selain itu, katanya, arwh juga adalah jawata.nkuasa penduduk Taman Kajang Jaya di sini.

Menurutnya, pihak Surau Al Hidayah Taman Buklt Kajang Baru melakukan tahliI untuk arwh semalam, hari ini dan esok selepas Maghrib.

Arwh mninggaIkan seorang baIu berusia 70-an dan tiga anak iaitu seorang perempuan serta dua Ielaki berusia 40 hingga 50 tahun.

Ketua Jabatan Si.asatan dan Penguatku.asaan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari’at diIaporkan berkata, dalam kejadian 6.30 pagi itu, kereta Perodua Myvi dipandu imam pertama berusia 76 tahun itu mengu.ndurkan kenderaan dari lot parkir di perkarangan surau sehingga terIanggar sedikit bahagian beIakang kenderaan lain.

“Bagaimanapun, imam berkenaan panlk lalu menggerakkan kenderaan ke depan sehingga hiIang kawaIan dan meIanggar dua mngsa yang juga pejalan kakl di perkarangan surau.

“Mngsa mninggaI dunia di tempat kejadian dan seorang lagi jemaah dikenali Muhammad berusia 76 tahun ptah Iutut kanan dan pergeIangan kakl kiri sebelum dike.jarkan ke hspital dengan ambuIans,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azman berkata, s.iasatan masih diteruskan dan ke.s disi.asat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Salam tkziah. Moga keluarganya tbah. Prginya di hari yang baik. Moga syurga tempat Allahyrham. Al fatihah

Sumber: hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*