Hanya Berbek4lkan RM2 Untuk Belanja Makan , Anak Kepada Peniaga Cendol Hadiahkan Ijazah Kepada Bapaknya.

JOHOR BAHRU, 23 Mei – “Ketika itu, setiap hari bajet makan saya hanya RM2 selama dua bulan”, begitulah antara peng0rbanan yang terp4ksa dihadapi oleh Nurul Izzati Darul Zaman,

24, ketika berada di tahun kedua pengajiannya apabila bapanya tidak dapat meneruskan perniagaan akib4t dari beberapa kekangan.

“Jadi ketika itu, saya di kolej terp4ksa mengik4t perut dengan membeli sebungkus nasi dan di makan dengan kicap dan nuget sahaja. Perbelanjaan makanan saya ketika itu hanyalah RM2 sehari.

“Waktu itu ayah saya terp4ksa berhenti berniaga kerana perniagaan tidak berapa laku dan kedai warung kami di medan selera terp4ksa diberhentikan seb4b tak dapat nak bayar sewa.

Pada masa yang sama, satu persatu kenderaan yang kami gunakan untuk bergerak ke mana- mana jugak ros4k. Jadi, keperluan duit memang sangat menuntut untuk menampung k0s kehidupan harian.”

Seringgit untuk beli nasi putih, seringgit untuk membeli nugget ataupun telur. Hal ini berlanjutan selama dua bulan sehinggalah saya berjaya menerima bi4siswa tajaan JPA.”

Ringan sama dijinjing, ber4t sama diplkul, beliau telah mengambil inisiatif untuk berkongsi duit pinjaman PTPTN yang diterimanya bersama keluarga untuk menampung keperluan membeli makanan.

“Saya anggap situasi keluarga saya dan dugaan-dugaan yang saya hadapi sebelum ini sebagai satu aturan yang ditentukan oleh Tuhan untuk saya membesar dan menjalani hidup dengan lebih kuat dan matang.

Tiada seb4b untuk saya patah semangat dan putus harapan bagi meneruskan pembelajaran hanya kerana dugaan sekecil itu”

Tidak berasa ralat dil4hirkan di dalam keluarga yang kadang-kala serba kekurangan, Nurul Izzati turut menzahirkan rasa bertuahnya kerana tidak pernah dipandang,

rendah oleh rakan-rakan dan para pensyarah, malah sentiasa mendapat sokongan dan dorongan semangat daripada mereka.

Anak sulung kepada pasangan Darul Zaman Abdul Hamid yang berkerja sebagai peniaga cendol motorsikal roda tiga dan Rahumathu Begum,

surirumah ini memanjatkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga kerana berjaya menggengg4m Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Bi0perubatan di Majlis Konvokesyen UTM ke-65 pada hari ini.

Melabelkan kehidupan keluarga sebagai keluarga yang hidup bersederhana, Nurul Izzati tidak pernah kes4l dan sentiasa menyokong keputusan ayahnya untuk meneruskan perniagaan legasi keluarga mereka,

malahan beliau sentiasa terinspirasi dengan semangat tekad bapanya dalam memastikan setiap anak-anaknya mendapat pendidikan yang sempurna.

Beliau yang berpegang teguh kepada prinsip ‘grow through life’ sepanjang menuntut di UTM berkata,

“Kejayaan ini, saya dedikasikan kepada keluarga tercinta dan juga sebagai bukti kepada individu yang pernah memandang rem3h terhadap potensi diri dan keluarga saya bahawa kami juga mampu untuk berjaya seperti orang lain” tambah beliau.

Tekad menunaikan impian keluarga untuk mendapatkan gelaran Doktor Falsafah, Nurul Izzati kini sudah pun berada di semester ke-2 pengajian Sarjana Penyelidikan di UTM dalam jurusan yang sama dengan b4ntuan

BIasiswa Zamalah yang merupakan sal4h satu program biasiswa di bawah kelolaan UTM dan akan tetap meneruskan matlamat murninya untuk mengenggam ijazah Doktor Falsafah pada masa hadapan.

Sumber: Newsutm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*