Gadis 19 Tahun Jadi Simbolik Puteri Demokrasi Myanmar

Umum tahu, pada waktu ini, negara Myanmar dilanda situasi genting selepas penahanan pemimpin utamanya berikutan tragedi rampasan kuasa oleh pihak tentera berlaku sejak Februari lalu.

Lantaran itu, ribuan rakyat negara berkenaan keluar di jalanan melakukan tunjuk perasaan secara besar-besaran sebagai tanda tidak berpuas hati dengan tindakan pihak tentera yang disifatkan sebagai ‘teror1s’.

Bagaimanapun, terdapat satu kisah sedih dilaporkan melibatkan seorang gadis bernama Ma Kyal Sin yang berusia 19 tahun di mana dia telah dit3mbak mat1 sewaktu menyertai aktiviti protes pada hari Rabu, 3 Mac 2021 lepas.

Seperti kebanyakan remaja lain di Myanmar, Ma Kyal Sin berkongsi suka duka kehidupan mudanya menerusi laman sosial.

Antaranya, sudah tentulah gambar swafoto, momen manis dengan haiwan peliharaan, perayaan ulang tahun dengan keluarga dan rakan-rakan serta macam-macam lagi.

Namun sejak Rabu lalu, namanya menjadi sebutan ramai netizen dan kebanyakan gambarnya telah menghiasi media di seluruh dunia.

Menerusi gambar yang tular di serata laman sosial tersebut, gadis comel itu dilihat menyertai prot3s dengan memakai baju berwarna hitam tertulis perkataan

‘everything will be ok’.

Dalam demonstrasi jalanan secara besar-besaran di bandar Mandalay Rabu lalu, Kyal Sin bersama puluhan ribu penunjuk perasaan lain ‘bertempur’ dengan pihak tentera dan polis.

Malah, menerusi beberapa video yang dimuat naik di internet yang memaparkan penunjuk perasaan sedang ‘bertempur’ dengan pihak berkuasa, Kyal Sin dilihat berlari sambil menjerit ‘kami tidak akan lari’ dengan sekuat hati.

Namun, siapa sangka tulisan pada baju yang dipakainya itu seakan satu ‘ironi’ apabila dia terkorban dalam perjuangan untuk membebaskan idola demokrasinya sendiri, Aung San Suu Kyi. Malang tidak berbau, Kyal Sin mavt di jalanan selepas sebutir p3luru tepat mengenai kepalanya.

Hari itu merupakan hari paling b3rdarah buat Myanmar. Pada hari itu sahaja dilaporkan 38 orang penunjuk perasaan mavt dit3mbak pihak berkuasa yang menggunakan peluru hidup untuk menyuraikan peserta demonstrasi.

Perkara tersebut sekaligus membangkitkan kem4rahan majoriti rakyat Myanmar yang sebelum ini memilih untuk berdiam diri.

Ramai di kalangan mereka memuji keberanian gadis itu dan menganggap dirinya sebagai seorang pahlawan sebenar memperjuangkan hak rakyat mereka.

Sanggup pertaruhkan ny4wa demi negara

Menurut segelintir individu yang berada bersamanya sewaktu tunjuk perasaan tersebut, Kyal Sin dikatakan begitu kental membantu penunjuk perasaan lain tanpa menghiraukan nyawanya.

Bahkan, dia dengan beraninya menendang paip air hingga terbuka supaya penunjuk perasaan lain dapat mencuci muka daripada gas pemedih mata yang disembur oleh pihak polis.

Sewaktu hayatnya, hero muda itu pernah melibatkan diri dalam pilihanraya negara berkenaan pada November 2020 tahun lalu di mana dia ada berkongsi ciapan mempamerkan gambar dirinya bersama ayahnya di Twitter dengan kapsyen berbunyi:

“Undian pertama saya, dari pelusuk hati saya. Saya telah menunaikan tanggungjawab terhadap negara,” tulis Kyal Sin.

Dia sedar sebagai seorang rakyat dia harus menyertai pilihanraya tersebut sebagai tanda berbakti untuk negara tercinta.

Berbalik kepada cerita asal, beberapa hari sebelum kemat1annya meskipun gadis itu mengetahui dia mungkin terk0rban dalam prot3s tersebut, Kyal Sin tetap teguh dengan pendiriannya untuk menyertai pr3tes dan sanggup memp3rt4ruhkan ny4w4nya bagi mempertahankan hak rakyat.

Was1at ingin org4n tubuh diderma jika terbu nuh

Pengorbanannya tidak berakhir di situ sahaja, Kyal Sin yang juga seorang atlet taekwondo dan penari, sejak awal-awal lagi sudah men1nggalkan wasiat ingin menyumbangkan org4n tubuhnya jika dia terbu nuh sewaktu prot3s tersebut.

Majlis pengebum1an Kyal Sin diadakan pada keesokan harinya, iaitu hari Khamis 4 Mac 2021 dan dihadiri ratusan rakyat Myanmar bagi mengiringi j3n4zah dan memberikan penghormatan terakhir buat gadis berjiwa kental itu.

Kemat1annya kini ditangisi dunia terutamanya pecinta demokrasi. Kyal Sin juga kini menjadi simbolik baru perjuangan aktivitis demokrasi di bumi Myanmar.

Dia ibarat puteri demokrasi yang kembali meniupkan semangat jutaan penduduk Myanmar untuk terus melawan penguasaan junta.

Sumber: Channel News Asia, mothership.sg (Kayla Wong)

 

 

 

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*