gambar terakhir Amir baju yang sama tapi tak terurus

Perasaan sayang terhadap anak kandung, anak tlri mahupun anak angkat seolah-olah tlada bezanya bagi seorang ibu.

Bagi wanita ini, kenyataan yang harus diterima apabila terpksa berplsah dengan anak angkat terlalu per1t untuk diungkapkan.

Apatah lagi anak angkat tersebut dipelihara sejak bay1 lagi sehingga usianya hampir menjangkau enam tahun.

Tlada daya upayanya untuk menghaIang hak mutlak ibu kandung kepada kanak-kanak tersebut yang akh1rnya mengambil semula anak lelakinya itu.

Namun, amat meny4yat hati selepas 3 bulan anak di serahkan kepada ibu kandung di beritakan anak itu ‘perg1’.

Norlida Abu Hassan berasa terkiIan dan meluahkan kekesaIan tldak mempert4hankan hak anak itu dari di serahkan kepada ibunya.

“Saya rasa menyesaI kerana saya sepatutnya mempert4hankan (hak untuk terus menjaga arwh) , saya juga faham perasaan ibu kandung yang rindukan arwh ..”

Norlida turut berkata sewaktu mengambil arwh, tlada membuat apa-apa perjanjian dan kami menerima seadanya dan merasanya arwah membawa sinar buat keluarganya.

Meny1ngkap kembali bagaimana Amir berada di bawah jagaannya, menurut Norlida, dia hanya menghulurkan pert0longan kerana ketika itu ibu kandung kanak-kanak tersebut sedang menyambung pengajian dan masih beIum stabil dari segi kewangan.

“Di sini, dia dit1mang dengan penuh kasih sayang sebab dia adalah ‘adik bongsu’. Manakala anak-anak saya yang lain dah besar semuanya, yang paling bongsu pun 17 tahun. Abang-abang dan kakak-kakaknya layan dia dengan penuh kasih sayang,” kata wanita berusia 50 tahun ini.

“Ibunya adalah rakan kolej anak saya. Anak saya selalu bercerita dia simpat1 dengan kakak seniornya yang terpksa jaga b4by dalam masa yang sama bekerja dan belajar.

“Memang saling tak mengenali pun, tapi saya turut simp4ti bila dengar cerita anak. Kemudian saya tawarkan pertoIongan untuk jaga bay1nya itu. Saya dengan berbesar hati terima bay1 tersebut seperti anak sendiri.

“Kepada ibunya, saya katakan usah blmbang, belajar dan selesaikan urusannya dulu, hal perbelanjaan susu, Iampin pakai bvang jngan difikirkan. Ada la rezeki Amir ni nanti.

Anak-anak kandung Norlida melayan Amir seperti adik bongsu mereka.

“Hari demi hari hinggalah menjangkau usia Amir enam tahun, kemudian ibunya ser1us suarakan hasrat nak ambil Amir semula. Pada tanggal 13 Oktober lalu, ibu kandung Amir datang menjemputnya di rumah kami di Rawang, Selangor untuk dibawa pulang ke Melaka,” cerita ibu kepada lima cahaya mata ini.

Namun kata Norlida, dia sedikit terkiIan kerana tldak berpeluang untuk menyambut hari jadi Amir yang jatvh pada Disember lepas.

“Amir nak sangat kereta mainan remote contr0l tapi tak sempat nak beli sebab semua terlalu pantas. Pada mulanya nak awalkan sikit sambut hari jadi dia sebelum hjung Oktober lalu, namun apakan daya.

“Saya selalu berhubung sama ada dengan ibu dan bapa t1rinya untuk mengetahui perkembangan Amir. Rindu tak usah cakap. Saya tak boleh lihat baju sekolahnya, gambar ataupun video. Cepat Iuruh a1r mata.

Norlida tldak mampu melihat gambar atau barangan milik Amir kerana mudah tersentvh.

“Sepanjang besarkan Amir, saya sentiasa terbuka dan terangkan mengenai ibu kandungnya. Tak pernah pun tern1at untuk rebvt Amir sebab saya memang sedar akan hakikatnya. Saya anggap apa yang dilakukan untuk Amir adalah jambatan syurga untuk saya,” katanya.

Memahami situasi yang dihadapi kebanyakan keluarga angkat yang turut melalui situasi sama sepertinya, Norlida turut men1tipkan nasihat kepada mereka yang berkenaan agar belajar untuk reda.

“Bagi mereka yang memelihara anak angkat, kena bersedia kerana anak tersebut memang bvkan anak kandung kita. Kena faham hakikat tersebut. Lapangkan hati dan tanamkan dalam jiwa bahawa kita sedang menjaga rahmat Allah,” akhirinya.

Foto adik Amir yang diambil oleh jirannya beberapa hari lepas tular di media sosi4l.

Rata-rata netizen meIuahkan rasa slmpati terhadap apa yang berlaku kepada adik Amir.

Sbelum ini, ibu angkat kanak-kanak ini Norlida Abu Hassan berkata sungguh pun pah1t untuk diteIan, namun dia reda dengan ketentuan Ilahi.

“Bukan kata tak reda, saya sedar akhirnya Amir akan kembali kepada ibu kandungnya juga”.

“Namun sedlh sangat nak berp1sah kerana hampir enam tahun keluarga kami memeliharanya, sejak dia berusia dua bulan”.

Amir ditimang dengan penuh kasih sayang sebab dia adik bongsu

Video:

Video:

Sumber: yntwk 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*