DUNIA Menyaksikan Kehebatan Kuasa Media Sosial Mem3cahkan Monopoli Media Antarabangsa Yang sebelum Ini Menjulang Tinggi Pr0pag4nda Zi0nis Y4hudi

Walaupun berbilion ringgit dibelanjakan untuk membina naratif dan imej 1srael di latar antarabangsa – dengan s0gokan ratusan wartawan dan profesor universiti – nampaknya semua itu t3was kepada semangat anak muda dan orang ramai yang berterusan memberi adv0kasi berteraskan keadilan sejagat.

Walaupun dunia masih dib3lenggu p4ndemik, panggilan kec3masan akan situasi di G4za menarik ratusan ribu manusia seluruh dunia berdem0nstrasi di jalanan, menzahirkan sokongan kepada Palestin.

Siri dem0nstrasi jalanan ini bukan sahaja disahut negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), bahkan mel3dak di bandar utama negara Barat, seperti New York dan Madrid.

Artikel agensi berita berat kepada 1srael juga tidak mampu lagi menandingi jutaan muat naik di media sosial mengenai kek3jaman kerajaan Zi0nis 1srael dan memperlihatkan kepada dunia kes3ngsaraan warga Palestin.

Difahamkan ada pengendali media sosial ini untuk mengehadkan akses terhadap jutaan muat naik pengguna media sosial yang meng3cam tindakan z4lim 1srael. Namun, kebanjiran advokasi isu P4lestin memb4tasi cubaan pintasan algoritma itu dan hasilnya, siaran kandungan isu semasa di P4lestin masih mampu diakses warga global.

Sehingga hari ini, ketika 1srael dan sekutunya masih giat meny3kat kebebasan warga P4lestin, warga dunia bersepakat melakukan s3katan berita di portal media antarabangsa. Segala berita yang tidak menggambarkan situasi sebenar berkenaan ‘k0nflik’ 1srael-P4lestin, akan menerima k3caman langsung seluruh warga global – tanpa perlu menunggu mana-mana res0lusi badan antarabangsa!

Pelaporan situasi k0nflik secara langsung oleh warga internet memberi kesedaran kepada masyarakat dunia. Selepas sekian lama berita dunia dimonopoli naratifnya oleh media Barat yang dikuasai pengaruh 1srael, kini ia dip3cahkan platform dipel0pori mereka sendiri – kuasa internet dan media sosial.

Ia indikasi jelas masa depan 1srael dan kek3jamannya akan berakhir dan perjuangan gerakan pembebasan rakyat P4lestin dipelopori H4mas akan membuahkan hasilnya. Namun, jangka masa keh4ncuran bergantung kepada dunia Islam dan OIC, sama ada mereka masih lagi tidur lena atau akan bangkit.

Perkembangan mutakhir ini juga ujian survival buat OIC sendiri, kerana asal penubuhan OIC sebagai respon dunia Islam terhadap pemb4karan Masjidil Aqsa pada 1969. Namun kali ini, Masjidil Aqsa dicer0boh lagi pasukan askar k3jam yang melakukan s3rangan langsung dan melancarkan b0m pem3dih mata terhadap mereka yang sedang solat, pada Ramadan, di tempat ketiga suci di sisi Islam.

Tiada alasan untuk umat berdiam diri dan berpuas hati dengan kez4liman berterusan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pula t4ndus suara, oleh kerana res0lusi demi res0lusi meng3cam kek3jaman 1srael terus diveto Amerika Syarikat (AS) dan diabaikan.

Kita tidak boleh lagi mengharapkan PBB. Apalah kenyataan meng3cam kez4liman, jika tidak disusuli tindakan bagi meng3kang kez4liman itu? Kerana itulah OIC harus bertindak proaktif dan t3gas menghantar pasukan pengaman ke G4za dan Tebing Barat, atas mandat OIC, tanpa mempedulikan PBB yang g4gal selama 73 tahun lamanya.

Seandainya OIC masih g4gal bertindak, masih lagi mengharapkan res0lusi pada sidang yang sudah kehilangan makna, sewajarnya beberapa negara yang progresif dan t3gas dalam isu 1srael seperti Turki, Qatar, Malaysia, Pakistan, Indonesia mahupun Iran, menghantar pasukan pengaman ke Gaza dan Tebing Barat, dalam kadar segera.

Dunia Islam tidak boleh membiarkan rakyat Palestin mempertahankan kemuliaan Masjidil Aqsa sendirian. Dengan gambaran kek3jaman 1srael ke tahap mel4mpau, hanya tindakan berani menghantar pasukan keamanan langkah paling praktikal dan bermaruah bagi meny3kat kebi4daban 1srael. Kita yakin dunia akan membuka mata dan kek3jaman 1srael akan berakhir dalam masa terdekat.

Timbalan Setiausaha Agung, Kesatuan NGO Dunia Islam (UNIW) berpusat di Istanbul, Turki

Sumber:bharian.com, kongsisibomonicko

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*