Der1ta bebola mata hampir terkeluar, b4yi 9 bulan perlu bantuan orang ramai

KOTA BHARU – Usianya baru mencec4h sembilan bulan namun sudah didvga dengan penyak1t ‘Pfe1ffer syndr0.me’ sehingga sebahagian kedua-dua kel0pak matanya terpaksa dijah1t ketika berusia seawal dua bulan bagi mengelakkan bebola matanya terkeluar.

Nor Akma Aini Azmee, 24 berkata, anaknya Muhammad Hafiy Affan Mohd Hasiif yang juga dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) susulan mengalami kelewatan pembangunan secara umum atau dikenali sebagai ‘Global Devel0pment Del4y’ (GDD) yang menyebabkan kec4catan pada muka, bentuk tengk0rak tidak normal dan juga tiada lubang di kedua-dua belah telinganya.

Menurutnya, pada awalnya, Muhammad Hafiy Affan dilahirkan secara normal di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) namun ketika berusia sebulan lebih dia mendapati keadaan fizikal anaknya itu tidak seperti bayi lain.

“Bimbang dengan keadaan itu saya membawa Muhammad Hafiy Affan ke HRPZ II untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut sebelum dia dirvjuk ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) bagi mendapatkan rawatan pakar perubatan di sana.

“Doktor mengesahkan Muhammad Hafiy Affan telah mengh1dap ‘Pfe1ffer syndr0me’ dan ketika berusia seawal dua bulan dia terpaksa menjalani pembed4han untuk menjah1t kedua-dua kelopak matanya selain doktor terpaksa membuat pembed4han pada bahagian lubang hidungnya bagi memudahkan pern4fasan,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Tebing Tinggi, Pengkalan Chepa, dekat sini, hari ini.

Nor Akma Aini berkata, lebih menyed1hkan ketika Muhammad Hafiy Affan berusia empat bulan, anaknya itu sekali lagi terpaksa menjalani pembed4han bagi memasukkan ‘shunt’ atau tiub yang dipasang di bahagian kep4la hingga ke perut untuk mengalirkan lebihan cecair yang terdapat di bahagian kepalanya.

Katanya, anaknya itu berkemungkinan akan menjalani beberapa lagi pembed4han termasuk di bahagian kep4la dan telinga bagi perkembangan kesihatannya namun ianya masih di peringkat perbincangan selain menunggu usia Muhammad Hafiy Affan mencec4h satu tahun.

“Setakat ini saya perlu memperuntukkan hampir RM1,500 bagi menampung kos keperluan Muhammad Hafiy Affan termasuk kos ulang-alik dari Kelantan ke PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya), Kuala Lumpur, hampir sebulan sekali, keperluan untuk menukar tiub bagi membuang k4haknya yang memakan kos RM250 sebulan selain susu dan lampin pakai buangnya.

“Sebelum ini saya mengambil upah menjahit pakaian, namun terpaksa berhenti bagi menumpukan perhatian sepenuhnya kepada anak saya yang perlu dipantau setiap masa. Kini saya hanya bergantung sepenuhnya kepada pendapatan suami, Mohd Hasif Mohd Hasbi, 27, yang bekerja kampung dengan pendapatan RM500 sebulan selain ada ketika terpaksa meminjam dengan saudara bagi menampung perbelanjaan anak saya,” luahnya.

Ujarnya lagi, beliau sebelum ini pernah memohon bantuan daripada Jabatan kebajikan Masyarakat (JKM) namun permohonannya itu g4gal.

Terdahulu, keluarga ini menerima kunjungan Ketua Unit Media dan Komunikasi sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Kelab Kebajikan dan Sukarelawan Sosial (KELSS), Akidi Hamid yang menyampaikan sumbangan wang tunai sebagai bantuan awal.

Orang ramai yang ingin membantu meringankan beban keluarga ini boleh menyalurkan sumbangan melalui akaun Maybank 153011107154 atas nama Nor Akma Aini Azmee atau menghubungi suaminya di talian 0148423723.

Sumber: BERNAMA, CC

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*