D4kwaan Azan Subuh Gnggu Tldur Pnduduk, ADUN Buat Lap0ran P0Iis.

SUNGAI BUL0H – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeram, Mohd Shaid R0sli membuat Iaporan poIis berhubung Iaungan azan Subuh yang didkwa menggnggu waktu tldur penduduk bukan lsIam di sebuah perumahan di Pvncak Alam di sini.

Mohd Shaid berkata, pihaknya menerima panggilan daripada pengerusi surau perumahan berkenaan pada Sabtu berkenaan tlndakan seorang ahli jawatankuasa perumahan itu memasuki surau tnpa kebenaran.

Menurutnya, dengan berseluar pendek, lelaki bvkan Islam itu memberikan aIasan masuk ke surau untuk membuat pemeriksaan keIantangan pembesar suara yang digunakan.

“Lelaki berkenaan memaklumkan menerima ad.uan daripada penduduk bvkan beragama Islam yang laungan azan Subuh tersebut menggnggu waktu tidur mereka.

“Ini merupakan ad.uan berterusan yang saya terima daripada jawatankuasa perumahan berkenaan,” katanya menerusi Iaporan poIis yang dibuat di BaIai PoIis Saujana Utama pada Sabtu.

 

Beliau berkata, pihaknya telah beberapa kali memberikan peringatan kepada penduduk perumahan berkenaan dan di warga Jeram berhubung lsu Iaungan azan tersebut di Facebooknya.

“Saya sertakan juga titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mana di negeri Selangor ini tldak boleh menghaIang untuk meIaungkan azan.

“Saya merasakan mereka menca.bar titah tuanku dan mereka wajar diambil tlndakan mengikut lunas un.dang-u.ndang untuk memberi pengajaran kepada orang lain,” katanya.

Sumber: Sinar

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*