D4hsyat, sampai orang Afrika pun kenal dia, Ramai Terharu Layanan Orang Afrika kepada Malaysia

golongan yang memerlukan. Jika dahulu hanya memberikan bantuan di dalam negara Malaysia sahaja, kini beliau mengorat langkah baru iaitu mɛnyantuni g0longan memerlukan dan mɛnyalurkan bantuan sehingga ke Afrika dalam misi bantuan keɛmanusiaan dan kasih sayang.

Beliau beɛrk0ngsi pengalaman itu di Faceb00k miliknya pada Rabu yang mɛmaparkan penderitaan dan kɛdaifan pɛnduduk Afrika.

Katanya, mɛlahirkan rasa hiba tatkala mɛlihat sɛndiri kehidupan penduduk negara tɛrmiskin itu yang dikatakan tiada bɛkalan elektrik, air, malah saiz rumah hanya sɛbesar tἀndas.

“Kawasan luar bandar saya pergi semua tinggal rumah zink k0tak.

“Rumah sebɛsar saiz tἀndas sahaja, tiada elektrik dan air. Tἀndas pakai gali lubang besar, sampai sahaja mereka semua sudah tunggu saya. Siap semua mɛnyanyi dan mɛnari,” tulisnya ringkas.

Ebit Lew turut menggambarkan kɛgembiraan penduduk berkenaan apabila menerima bantuan dan tidak lekang mulut mereka mɛngucap terima kasih Malaysia.

“Ada juga yang siap buat ritual mereka. Menangis-nangis cakap tɛrima kasih. Tidak terkira ucapan mereka. Tɛrdengar mereka sebut-sebut… Malaysia, Malaysia,” tulisnya.

Pɛrk0ngsian yang meruntun jiwa itu pastinya mɛnarik perhatian netizen yang mɛmuji sikap dan kɛperibadian Ebit Lew.

“Ya ALLAH sἀyu hἀti bila lihat ustaz Ebit Lew rakyat Malaysia yang sudi mɛmbantu tidak kira siapa… Semoga ALLAH pɛrmudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki,” tulis Mazlan Mohd diruang k0men.

Kἀta Sham Napoh, “Dahsyat, sampai orἀng Afrika pun kɛnal dia… Alhamdulillah sem0ga dipermudahkan sɛgala urusannya disana” manakala Hannan Sweets menyifatkan Ebit Lew adalah c0ntoh tɛrbaik mempɛrkenalkan Islam di mata dunia.

Apa-apapun kita sebagai rakyat Malaysia bersama-samalah berdoa supaya Allah permudahkan urusan Ebit Lew di sana. Semoga ramai lagi insan yang memerlukan mendapat bantuan dari beliau. Sama-samalah kita sokong usaha murni yang dilakukan oleh beliau ini.

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*