“Cari pesalah yang pukul Bella. Ingat kami ni tak ada hati ke?” -Lelaki sindrom down

Kisah seorang kanak-kanak kelainan upaya (OKU) bernama Bella yang menjadi mangsa dera di sebuah rumah kebajikan tular sejak beberapa hari ini.

Mana tidaknya, video ketika Bella ditemui dengan kesan luka dan lebam hampir diseluruh badan membuatkan banyak pihak berasa geram lebih-lebih lagi individu yang disyaki mendera itu dikatakan merupakan ahli politik serta pernah muncul di TV.

Hashtag #JusticeForBella trending

Sehubungan dengan itu, hahstag #JusticeForBella telah trending di media sosial apabila ramai ramai yang menyuarakan rasa sedih melihat kondisi kanak-kanak tersebut disamping berasa geram dengan individu yang mencederakannya.

Suarakan sokongan kepada Bella

Dalam salah satu perkongsian yang menyuarakan sokongan terhadap adik Bella, satu muat naik video yang dibuat oleh Rykal Iskandar menunjukkan seorang lelaki yang juga merupakan insan kelainan upaya (OKU) telah menyuarakan rasa kesal terhadap apa yang berlaku kepada Bella.
Lelaki berkenaan telah memaklumkan betapa pedih perasaanya melihat Bella dengan kesan luka tersebut apabila mengetahui kanak-kanak itu didera di rumah kebajikan.

Harap pesalah dikenakan tindakan

Dia juga meminta agar pihak berkuasa supaya menahan dan menghukum pesalah yang melakukan kekejaman tersebut bagi memastikan nasib Bella terbela.

Nak nangis tengok video ni

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, kebanyakkan warganet juga telah meninggalkan komen dengan berasa sebak melihat insan kelainan upaya yang lain meminta agar golongan seperti mereka tidak diperlakukan sesuka hati.

Mereka juga berharap pelaku yang dipercayai mendera adik Bella akan dikenakan tindakan sewajarnya setanding dengan apa yang telah dilakukan kepada kanak-kanak tersebut

Sumber: Twitter rykarl_iskandar

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*