Boleh Dik0mpaun Jika Menternak Ayam Di Kawasan Perumahan.

Majlis Pembandaran Kuantan (MPK) menye.rbu sebuah rumah di Kuantan, Pahang selepas didapati menternak ayam di kawasan perumahan.

Pihak berkuasa menerima ad.uan daripada jiran tetangga yang memaklumkan pemilik kediaman menjadikan laman tepi rumah mereka sebagai kawasan menternak ayam.

0perasi dilaksanakan atas ad.uan orang ramai terhadap penduduk di Perumahan Bandar Putra yang menter.nak ayam dalam kawasan perumahan. Memelihara atau menternak di kawasan perumahan adalah satu kesaIahan ser1us kerana melibatkan kesihatan awam dan kebersihan.

Menurut Majlis Bandaraya Kuantan, menternak b1natang seperti ayam atau itik di halaman rumah adalah t.idak dibenarkan memandangkan ianya boleh melibatkan kesihatan awam serta kebersihan.

KRT perlu memainkan peranan lebih besar memberi makIumat kepada MBK sekiranya terdapat aktiviti sedemikian rupa di kawasan perumahan dan menjadi k0muniti bandaraya yang prihatin.

Memelihara atau menternak di kawasan perumahan merupakan satu kesaIahan kerana melibatkan kesihatan awam dan kebersihan. Boleh byangkan bagaimana penduduk terpksa menghldu ba.u bsuk dan IaIat kerana t.indakan tldak sensltif kepada jiran tetangga berkenaan.

Dalam gambar yang dikongsikan, kelihatan pemilik rumah berkenaan mendirikan reb4n ayam yang agak besar memandangkan kawasan tepi rumahnya yang luas. Dalam ser.buan itu, pihak Majlis Pembandaran Kuantan (MPK) telah menan.gkap beberapa ek0r ayam yang dipelihara oleh pemilik kediaman tersebut.

Rata-rata di ruangan komen t.idak setuju dengan tlndakan tersebut yang dilihat sangat pentingkan diri sendiri. Tak kurang juga yang merasakan rumah terbabit seperti berada di kampung.

Sumber : Majlis Bandaraya Kuantan

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*