Kalau Nak Beri, Berilah Pakaian Baru. Kesian Yg Menerima Mcm Pelajar Tahfiz, Sampai Ustaz Dia Berbaju Kurung

SUMBANGLAH SESUATU YANG TERBAIK. BUKAN YANG KAMU TIDAK PERLUKAN LAGI.

Aku terper4njat biaw4k bila melihat salah satu #ger0bokRezeki (salah satu sumbangan kebajikan yang diusahakan cikgu Mohd Fadli Salleh) yang diusahakan oleh sahabat prihatin dipenuhi dengan baju terpakai.

Ger0bok ini untuk diletakkan sumbangan makanan untuk asnaf yang terputvs bekalan tetapi ada hamba Allah letakkan baju terpakai.

Aku jadi k3lu dan hilang kata kata. Benda ni berlaku sebelum aku buat ger0bok disekolah lagi. Peel orang kita ni nak kemaskan rumah dengan barang yang tak perlu, barang yang tak guna diberi pada orang lain.

Sikap ini bagus cuma tak kena tempat. Bayangkan ada asnaf yang berlap4r mai nak ambik makanan, yang ada ialah baju kebarung pinggang kerengga yang dipakai masa bertunang 18 tahun lamp4u.

Takkan nak balik buat kebarung masak kicap. Akai ada ka.

Ada yang beri makanan hampir basi

Saidina Umar beri kambing kepada jiran dan makan sisa roti kerana takvt Mvrka Allah. Orang kita bagi pakaian yang dah kus4m dan berbau hap4k kepada pelajar tahfiz.

Itu belum kira makanan tak habis dan hampir b4si. Agama mengajar kita memberi harta yang paling kita cintai bukan sebaliknya.

Jika mahu d3rma pakaian terpakai, ada disediakan charity box ditepi jalan atau buat saja jualan amal sebab yang beli tu memang dia nak.

Memang ada yang kata kain baju tu masih elok. Sayang kalau dibvang. Kalau hang sendiri takmau agak agak ada orang mau ka?

Semasa kejadian Tsunami beberapa tahun lamp4u, aku antara sukarelawan di Kota Kuala Muda. Di sebuah sekolah, baju terpakai sumbangan orang ramai dari seluruh negara penuh membukit satu dewan.

Hampir sama tinggi Gunung Jerai. Tiada yang ambil dan dipij4k dilantai. Akhirnya terpaksa dikavt dengan jent0lak, dibuang begitu sahaja.

Aku rasa kita perlu ubah. Kalau mahu beri pakaian, berilah yang baru atau beli dikedai. Barulah pemberian kita menjadi berk4t.

Sampai ke ustaz berbaju kurung

Kesian yang menerima macam tahfiz dibawah. Sekali tengok kasihan, 2 kali tengok rasa nak ket4wa. Sampai ke ustaz dia berbaju kurung anggun sekali. Haruuuu…

Yang paling sadis, pakaian dalam pun ada yang sumbangkan. Aduyai… Tapi apa pun niat tu dah baik tapi mungkin tak kena gaya.

Tapi tak apalah. Niat yang baik itu akan dipermudahkan Insyaallah. Takpa kita sama sama ubah. Kita bagi barang yang paling kita sayang. Allah akan ganti yang lebih baik lagi.

” Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebajikan (yang sempurna), sebelum kamu menafk4hkan sehahagian harta yang kamu cintai. dan apa saja yang kamu nafk4hkan Maka Sesungguhnya Allah mengetahuinya. (Qs. Ali Imran: 92).

Caramohon: Kita nak amal kebajikan ne perlu ikhlas.. tak kira sama ada apa pun kita berikan jika iklan insyallah Allah SWT akan memberi ganjaran sebanya mana keiklasan kita beri. Cuma di harapkan beri la sumbangan sebaik mungkin.. jika kalian ingin menyumbang dan membantu cikgu zahran boleh memberi sumbang lalui :

Sumber: FB cikgu Zahran 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*