Beratur lama nak solat Jumaat, jemaah hampa lihat VVIP terus dapat masuk masjid

Hidup dalam norma baru disebabkan pandemik sememangnya serba serbi perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Langkah tersebut merupakan satu perkara penting yang harus diikuti bagi mengelakan wabak terus menular.

Namun, selepas hampir setahun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung, kebanyakan aktiviti harian sudah kembali dilakukan. Antaranya solat Jumaat sudah boleh ditunaikan mengikut kapasiti keluasan masjid.

Jadi, konsep siapa cepat dia dapat terus digunakan untuk membolehkan semua kembali menunaikan solat Jumaat.

Turun kereta terus masuk majid

Namun begitu, menerusi satu perkongsian yang tular di Twitter milik @ryqalllbarbossa, dia telah memuat naik video seorang VVIP yang turun dari kereta jenis Toyota Velfire meluru masuk ke masjid tanpa beratur seperti jemaah yang lain.

Depan pintu masih ramai

Hal ini pastinya membuatkan orang lain geram kerana masing-masing perlu beratur dan mengikut SOP untuk mendapat tempat di dalam masjid.

Dapat dilihat juga beberapa jemaah mulai protes dan mempersoalkan petugas masjid mengapa mereka tidak dibenarkan masuk sedangkan sudah berdiri di pintu masjid sejak jam 12 tengahari.

Ada juga diantara jemaah yang turut menanti solat di masjid tersebut memuat naik gambar keadaan diluar pintu masuk. Sememangnya ramai yang tengah menanti peluang untuk masuk ke dalam bagi menunaikan solat Jumaat.

Bila nak maju negara kalau macam ni

Sehubungan dengan tularnya video tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan meluahkan rasa hampa dengan keadaan seperti itu.

Mereka juga berasa tidak adil dengan apa yang berlaku kerana ada diantara mereka menanti lebih lama dan perlu beratur terlebih dahulu untuk masuk ke dalam masjid sedangkan VVIP langsung tidak mengikuti prosedur sepatutnya dipatuhi semua.

Pernah rasa dah perkara macam ni

Kesian tengok muka pakcik2 tu

Sumber: Twitter rayqalllbarbossa

 

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*