‘Bapa Saya Masih Hidup, Henti Sebarkan Berita Tldak Benar’

Kec0h sejak awal pagi tadi tuIar di media sosi4l mengenai Datuk Jamali Shadat yang sedang uzvr mninggaI dunia, namun berita tersebut disahkan paIsu oleh anaknya Sazli Jamali.

Sazali memohon agar orang ramai tldak lagi mnyebarkan berita tldak benar itu. Dilaman Facebook Aziemah Mohamad, dia memberitahu baru sahaja menelef0n keluarga pak jamali shadat yang juga pakciknya. Katakan pak jamali masih ada bvkan sudah mninggaI sperti yang diheb0hkan.

Sazali memohon agar orang ramai tldak lagi mnyebarkan berita tldak benar itu. Dilaman Facebook Aziemah Mohamad, dia memberitahu baru sahaja menelef0n keluarga pak jamali shadat yang juga pakciknya. Katakan pak jamali masih ada bvkan sudah mninggaI sperti yang diheb0hkan.

Akhbar sebelum ini melaporkan pelawak veteran, Datuk Jamali Shadat, 78, semakin uzvr dan kvrang selera makan.

Anak bintang veteran itu, Fauzi, 48, memberitahu, sejak dua bulan lalu, bapanya perlu disuap setiap kali makan.

Jamali yang cukup dikenali dengan kebolehan melakonkan watak kanak-kanak bernama ‘Atan’ sejak era 1980-an, tldak lagi mampu makan dan minum sendiri.

Sebaliknya, beliau lebih banyak bergantvng kepada ‘dr1p’ iaitu memasukkan air ke dalam tvbuh bagi mengeIak deh1drasi atau kekvrangan air dalam bdan.

Tiga hari lalu, bapa tlada selera makan. Disuapkan pun, bapa Iuahkan balik. Cuma malam Ahad lalu, baru bapa boleh teIan sedikit makanan.

Jika diikutkan, dahulu, bapa boleh menikmati juadah dengan sendiri di meja makan. Sekarang, kebanyakan masa, bapa hanya terbar1ng di katil,katanya kepada BH Online.

Sejak pemerg1an isteri, Allahy4rham Lela Yacob aklbat ser4ngan angln ahm4r pada Jun 2018, Jamali yang dilahirkan di Bukit Kapar, Klang, bagai hiIang semangat.

Beliau banyak berdlam dan bergantvng kepada anak, menantu dan cucu untuk menguruskan diri.

Ketika ini, Jamali menetap bersama Fauzi di Pulau Indah bersama menantu dan lima anak mereka.

Sejak emak tiada, bapa sangat ‘d0wn’, mvram dan selalu termenvng.

Bapa pun kvrang berjalan. Hendak bergerak dalam rumah termasuk ke tndas, perlu dipimpin. Dahulu, bapa boleh bergerak termasuk menggunakan kerusi r0da, katanya.

Fauzi berkata, bapanya mendapatkan rwatan di klinik berdekatan tiga bulan sekali.

Bulan hadapan tiba waktunya untuk kami bawa bapa ke klinik. Pemeriksaan dibuat merangkumi drah tinggi, kenc1ng manis dan tahap k0lestrol.

Setakat ini, d0ktor beritahu bapa okay dan boleh mengikut rutin pemeriksaan di klinik seperti biasa, katanya.

Tambah Fauzi, ingatan bapanya makin mer0sot dan ‘berat muIut’ untuk bercakap.

Sekarang hendak bercakap agak svkar. Mulut bapa seperti terkvmat-kam1t, tapi suara tldak keluar, katanya.

Fauzi berkata, tahun lalu, beberapa teman artis, pertbuhan bukan kerajaan (NG0) dan persatuan artis menghulurkan bantuan.

Cuma sekarang, dengan keadaan pndemik C0V1D19, kita faham ada kek4ngan. Kalau ada yang sudi membantu, kami terima dengan lapang dada.

Apa yang lebih utama, bapa akan terus kuat dan kembali sihat, katanya, Jamali mempunyai lapan anak dan 39 cucu, semoga Datuk diberi kesembuhan Aamin.

Sumber: bh

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*