Video Remaja Bantu Bapa Jual Kopi Tepi Jalan, Penat Cari Rezeki Sampai Tertidur

Seorang pemuda, Dodi Hidayatullah ada memuat naik video di aplikasi TikTok yang memberi motivasi dan kesedaran mengenai kepayahan hidup dalam mencari sesuap nasi.

Video yang telah tular di media sosial itu memaparkan seorang remaja sedang kepenatan dan tertidur di pinggir jalan sambil memegang barangan jualannya.

Tolong bapa untuk ringankan beban

@dodihidayatullahofficialBelajar ga Harus di Bangku Sekolah, Ini Belajar Dari Kehidupan. Part 1 #dodihidayatullah #fyp #tiktokberfaedah♬ Doa Untuk Kamu – Aviwkila

Menerusi video yang berdurasi satu minit tersebut, Dodi berkata remaja berusia 15 tahun itu baru sahaja sebulan menetap di Kota Bandung.

Tambahnya lagi, remaja dipanggil Endra itu datang ke Bandung untuk membantu bapanya mencari rezeki yang menjual roti dan dia memilih untuk menjual air minuman kopi Sumantra dengan harga 4,000 rupiah.

Bawa makan bersama

@dodihidayatullahofficialSi Anak Pejuang Part 2. Berbuat baik tak harus menunggu, lakukan apa yg bs kau lakukan #dodihidayatullah #fyp #tiktokberfaedah

♬ Doa Untuk Kamu – Aviwkila

Menerusi perkongsian video kedua pula, selepas Dodi selesai bertemu rakannya dia kembali ke tempat remaja itu untuk mengajak makan.

Pada mulanya tawaran itu ditolak oleh remaja tersebut, namun dia akur sebelum mengikut Dodi makan tengahari bersama. Setibanya di kedai makan, remaja itu makan dengan begitu laju kerana kelaparan dan kepenatan mencari rezeki.

Di akhir video, dia mengucapkan terima kasih kepada Dodi kerana sanggup memberi makanan dan membeli kopi yang dijualnya itu.

Dodi juga sempat mendoakan agar Endra dalam keadaan yang baik-baik, menjadi anak yang soleh dan mampu meringankan beban keluarga.

Sumber: TikTok Dodi Hidayatullah

 

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*