dip4ksa c1um oleh ibu bapanya, B4yi lumpvh

Setiap p4sangan ibu bapa pasti akan ber4sa ger4m dengan kecomelan anak-anak terutamanya ketika mereka masih k3cil. Jadi, kebanyakkan ibu bapa akan mengekspes1kan per4saan tersebut dengan mengg0mol dan menc1um anak mereka sehingga pu4s.

Sal4h tekn1k c1um boleh mengund4ng anak m4ut

Seorang kanak-kanak lelaki Indonesia yang berusia 1 tahun lumpvh apabila ibu bapanya ingin menc1um anak mereka walaupun diber0ntak.

Ak1batnya, si anak menang1s kerana kes4kitan dan akhirnya dibawa ke h0spital Hermina, Indonesia untuk mendapatkan r4watan l4njut.

Setelah membuat pemer1ksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak h0spital memaklumkan bahawa kanak-kanak terb4bit mengalami keb0coran tulang sumsum.

Kes4nnya, si anak meng4lami kelvmpuhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak d0ktor memaklumkan hanya melalui pembed4han dapat meny3mbuhkan kanak-kanak berkenaan.

Akh1rnya mereka bersetuju untuk mel4ksanakan pembed4han tersebut yang ber0perasi selama empat jam.

Kanak-kanak berkenaan akhirnya selamat dan kini sedang menj4lani raw4tan pemulihan secara berkala di h0spital berkenaan.

Bay1 Hampir Lumpch Dip4ksa Dic1um, Ini Bah4ya Pergerakan Leher Tiba-tiba

K1sah bayi 15 bulan hampir lvmpuh setelah dic1um secara p4ksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya member0ntak ketika seseorang cuba menc1umnya dan kemudian tiba-tiba menang1s secara h1steris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak s4kit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dic1um tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu suk4r menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesy4ki bahawa anaknya mengal4mi keseleo. Tetapi perkara p3lik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berdiri teg4k dan tangan kirinya k4ku. Tanpa menvnggu l4ma, Apri segera membawa anaknya ke h0spital untuk pemer1ksaan.

“D0ktor hanya menjelaskan mengenai h4sil MRI dalam pend4rahan saraf tunjang serviks dan hampir lumpvh keseluruhannya,” kata Apri.

“Menurut d0ktor, mungkin ketika anak itu bersus4h p4yah men4rik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tar1kan itu nai1k mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Mungkin ada yang tidak memahami apa itu sumsum tulang … jika kita makan kepala ayam, ia suka leher p4njang, putih lembut, baik itu sumsum tulang, sama seperti kita juga mempunyai sumsum tulang, apa lagi adakah ini bayi sehingga masih sangat muda dan r3ntan .. ini adalah foto MRI anak panah atas, sumsum tulang, anak p4nah bawah, pend4rahan telah menutup1 saraf anak, sehingga kepala tidak dapat dig3rakkan sama sekali sehingga kiri tangan dalam foto kedua adalah hasil r0ngsen. 3rd adalah gambaran anak saya sekiranya kedudukannya sedikit ditegakkan.

Mengapa pergerakan bahagian leher secara tiba-tiba dan berb4haya? Beberapa ketika yang lalu pakar neurologi Dr. Indah Aprianti Putri SpS, MSc, dari H0spital Pus4t 0tak Nasional (RS PON) menjelaskan bahawa ini memang boleh menyebabkan m4salah mulai dari str0k hingga g4ngguan neurologi bagi orang yang sudah berisik0.

Biasanya berl4ku kerana terdapat ker4puhan sehingga pergerakan leher mencrtuskan pec4hnya s4luran d4rah. Itulah sebabnya d0ktor tidak pernah mengesy0rkan memvkul leher anda ketika anda merasa s4kit.

Sumber: breaking news

 

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*