‘Ayah Smpt Ucap Allah Sbanyak 2 Kali’, Imam Msjid MninggaI Dunla SIepas Sujud Terakhir.

ALOR SETAR – Seorang imam sebuah masjid di Kampung Kubang Jawi, Alor Janggus di sini sempat mengucapkan Allah sebanyak dua kali sebelum tdak sedarkan diri ketika menunaikan solat asar di masjid tersebut pada hari ­pertama Aidilfitri, Khamis lalu.

Imam Masjid Jamek Kampung Kubang Jawi, Shabudin Othman, 63, ketika kejadian dilihat lemah sehingga tdak mampu lagi bangkit daripada sujud untuk melakukan tahiyat akhir.

Kejadian berlaku ketika arwh berada di barisan saf makmum dengan solat asar berjemaah itu diimamkan oleh imam 2 masjid berkenaan, Rashidi Ishak.

Allahyrham Shabudin kemudian disahkan telah mninggal dunia oleh pegawai perubatan pada jam 4.55 petang sebelum jnazah dibawa pulang ke rumah di Kampung Iintang, Kubang Jawi.

Menurut anak tunggal mng­sa, Mohd. Juwaidi Fikri, 30, dia terus bergegas ke masjid sebaik dimaklumkan tentang kejadian dan pada masa itu bapanya sudah tdak sedarkan diri dengan dnyutan nad1 lmah.

“Saya dimaklumkan arwh ayah sempat mengucapkan Allah dua kali sebelum tdak sedarkan diri selain diajar untuk ­mengucap dua kalimah syahadah.

“Tdak lama kemudian, pegawai perubatan tiba di masjid dan mengesahkan ayah sudah tiada,” katanya semalam.

Katanya, dia dimaklumkan bahawa sebelum kejadian arwh ayahnya meminta imam dua masjid untuk mengimamkam solat asar kerana arwh agak ltih.

“Menurut jemaah, arwh ayah dilihat lmah dan cuba untuk menghabiskan juga solat sebelum hampir rbah ketika mahu bangkit daripada sujud terakhir,” ujarnya.

Menurutnya, bapanya sebelum kejadian tdak mengadu saklt walaupun mempunyai pe­nykit drah tinggi, cuma arwalh kelihatan sedikit ltih sejak ke­belakangan ini.

“Arwamh ayah juga sempat membaca khutbah ketika solat sunat hari raya pada sebelah pagi,” jelasnya.

Sementara itu, isteri arwh, Hafisah Marzuki, 57, berkata, arwah suaminya telah menjadi imam masjid itu sejak 30 tahun lalu.

Salam tkziah, semoga Imam Shabudin ditempatkan bersama2 orang yang beriman dan beramal soleh.Al Fatihah.

Sumber:K! ONLINE

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*