jgn abaikan shelter, amanah terakhir

Jangan aba1kan shelter, jaga anak-anak (kucing dan anjing) itu sebaik mungkin”.

Itu kata-kata terakh1r dan amanah yang disampaikan Hajilah Idris atau Mak Intan kepada anak sulungnya.

Menurut Badirul Hisham Ramli,53, walaupun ibunya bert4rung ny4wa melawan kans3r ovar1 di hospital namun wanita itu tidak putus mengingatkan mereka untuk menjaga pusat jagaan haiwan terbiar itu.

“Tahap kesihatan mak memang tak berapa memandangkan faktor umur tetapi dia tetap mengerahkan kudr4t yang ada bagi memastikan kucing dan anj1ng itu sentiasa terjaga.

“Cuma bila sedar daripada pemb3dahan beberapa hari lepas, banyak pesanan berkaitan Shelter yang disampaikan,” katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette hari ini.

Kata Badirul Hisham, pihaknya kini dibelenggu dengan isu notis perobohan Shelter yang diusahakan ibu dan ayah sejak tahun 1990.

Jelasnya, mereka mendapat notis daripada pihak berkuasa tempatan berkaitan isu itu pada 4 Februari lalu dan sehingga kini belum mendapat tanah baru untuk menempatkan semua haiwan terbiar itu.

“Mak memang tak tahu tentang notis ini, tetapi ketika menyampaikan pesanan kepada kami sekeluarga dia seolah-olah tahu nasib yang bakal menimpa ratusan anjing serta kucing yang dijaganya sebelum ini.

“Kami kini dalam proses perbincangan dengan pihak Sime Darby untuk mendapatkan tempat baru. Saya harap semua urusan penempatan semula haiwan itu berjalan dengan lancar,” ujarnya.

Pak Mie Shelter iaitu pusat jagaan haiwan untuk anj1ng dan kucing yang diasaskan oleh Allahy4rham Muhammad Azmi Ismail mencetuskan kontroversi setempat sejak beberapa tahun lalu.

Pusat jagaan itu itu diusahakan Mak Intan selepas kematian suaminya pada tahun 2015.

Pusat tersebut kini menempatkan sehingga 300 ekor anjing dan lebih 200 ekor kucing jalanan. – MalaysiaGazette

Sumber: cempedakcheese

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*