Alr Mata Seorang lbu, Hasrat Zaqwan Nk Jadi lmam Keluarga Semasa I0ckd0wn Tak Ksmpaian.

Rembau: Hasrat seorang anak untuk menjadi imam solat kepada keluarganya sepanjang 14 hari pelaksanaan skatan pergerakan penuh (total Iockdown) fasa pertama tdak kesampaian.

Ini kerana Muhammad Ikhmal Zaqwan Khan Mohd Bakri, 15, ma.ut dalam kejadian nhas tiga buah motosikal di Kilometer 20, Jalan Seremban-Tampin, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.45 malam berhampiran Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Chembong itu, mngsa disahkan mninggaI dunia ketika mendapatkan rwatan di Z0n Merah, Jabatan Kecema.san dan Tr4uma, H0spital Rembau.

Kakaknya, Hana Amyliya Marsyainir Mohd Bakri, 18, yang membonceng motosikal itu pula kini menjalani pembdahan di H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ) di Seremban.

Ibu mngsa, Shahida Abd. Ghayas Khan, 49, berkata, dua hari lalu anak tunggaI lelakinya itu yang dipanggil Zaqwan dalam kalangan ahli keluarga memberitahu perancangannya untuk berpuasa dan mahu belajar menjadi imam bagi menghadapi 14 hari PKP kali ini.

Dia kata kawannya selalu geIar dia gem0k, jadi dia mahu berpuasa dan mahu belajar menjadi imam, Dia memang anak yang sangat baik, sejak saya sa kit di bahagian Iutut dan pergerakan terba.tas sejak tiga tahun lalu, dia banyak membantu saya memasak dan mengemas rumah.

Zaqwan juga beritahu saya yang dia mahu saya k0ngsikan lagi resipi-resipi masakan supaya mudah dia masakkan untuk saya nanti,katanya ketika ditemui di Unit Prubatan F0rensik H0spital Rembau, di sini, semalam.

Dalam pada itu, Shahida memberitahu, dia juga berharap agar anak keduanya, Hana Amyliya Marsyainir dapat segera smbuh.

Jelasnya, anaknya itu yang merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Sains Rembau, baharu tiga minggu bekerja di kedai kasut berdekatan kediaman mereka bagi mengumpul wang membeli komputer riba sebagai persiapan menyambung pelajaran.

Saya ada katakan kepada Hana bukan masanya untuk dia bekerja tetapi dia tetap mahu berusaha menggantikan komputer riba lamanya itu dengan menggunakan wang titik peIuhnya sendiri, katanya.

Dalam kemaIangan berkenaan, seorang lagi penunggang motosikal, S. Mahesan, 25, disahkan mninggaI dunia di lokasi kejadian.

Ketua PoIis Daerah Rembau, Pemangku Deputi Superintenden, Hazri Mohamad, berkata, kemaIangan berkenaan membabitkan tiga buah motosikal iaitu dua daripadanya jenis Honda dan sebuah jenis Modenas.

Berdasarkan sias4tan awal, Mahesan menunggang dari arah Seremban menghala ke Rembau, Apabila sampai di tempat kejadian, motosikalnya telah bertmbung dengan motosikal yang ditunggang Muhammad Ikhmal Zaqwan Khan yang datang dari arah bertntangan.

Kemudian datang motosikal ketiga yang ditunggangi dari arah Rembau oleh seorang lelaki berusia 29 tahun menghala ke Seremban tidak sempat mengeIak lalu terlnggar objek motosikal yang berada atas laluan, katanya ketika dihubungi.

Jelas Hazri, seorang lagi penunggang motosikal terbabit mengalami keceder4an ringan dan dirawat di Zon Hijau, Jabatan Kcemasan dan Tr4uma, H0spital Rembau.

Sias4tan lanjut masih dijalankan dan ke$ dis1asat di bawah Sksyen 41(1) Ak ta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,katanya.

Al fatihah.

Sumber: utusan

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*