‘Allahuakhbar Farrah!’ Wnita HamiI 7 Bulan M4ut Ditmbak, Iuahan Nenek Undg Sbak.

PASIR MAS – Seorang wanita hamil tujuh bulan ma.ut ditmbak di bahagian p.erut dalam kejadian di Kampung Teresek, Repek di sini pada Sabtu.

Mngsa, Farrah Emirah Mazlan, 26, yang juga seorang peniaga ditemukan dalam keadaan terbaring di tempat duduk pemandu dan mempunyai kesan tem.bakan di bahagian perut sebelah kiri.

Pemangku Ketua PoIis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam mengenai penemuan myat seorang wanita dalam sebuah kereta jenis Nissan Cefiro yang di parkir di tepi jalan.

“Hasil temubual dengan saksi awam mendapati kereta yang dinaiki mngsa sudah berada di tepi jalan sejak petang Jumaat,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Menurutnya, pemeriksaan yang dilakukan ke atas kereta menjumpai satu keIongsong peIuru di bahagian kaki tempat duduk penumpang di belakang sebelah pemandu.

Beliau berkata, semakan awal mendapati kereta tersebut didaftarkan di atas nama mngsa.

Muhamad Zaki berkata, hasil temubual dengan ibu mngsa memberitahu wanita berkenaan hamil tujuh bulan.

“Myat mngsa kemudian dibawa ke Hspital Pasir Mas untuk proses bdah si.asat.

“Susulan itu, seorang buruh berusia 40 tahun ditahan pada Sabtu jam 11.25 malam bagi membantu si.asatan,” katanya.

Menurutnya, ke.s disi.asat bawah Sksyen 302 Kanun Kesksaan.

Sementara itu nenek arwh cerita “arwh hanya beritahu nak keluar mengu.rut kerana Ienguh badan akibat mengndung dan meminta saya menjaga tiga anaknya. Tak sngka dia tidak pulang dan hanya sekujur tbuh yang tidak bernywa ditemui,” luah Zawiah Sulong, 68.

Katanya, cucunya keluar rumah kira-kira 8 malam Jumaat lalu, namun kemudian tldak pulang sehingga keesokan harinya.

Menurutnya, dia sendiri cuba mencari dengan pergi ke rumah rakan-rakan rapat cucunya selain menelefon beberapa kali tetapi tidak dijawab.

“Saya cuba menghubungi ibunya yang tinggal di Kampung Bechah Kelubi, Bukit Panau, di sini, namun diberitahu anaknya tidak pulang ke sana. Khabar itu mere.sahkan saya sehinggalah ada saudara memberitahu kereta miliknya tersadai di tepi jalan.

“Saya segera ke lokasi kejadian dan terkjut melihat orang ramai dan poiis, selepas itu barulah saya tahu kejadian sebenar.

“Mengucap panjang saya melihat cucu kesayangan k.aku di dalam kereta dalam keadaan sudah tidak bernywa.

“Tiga anak arwh ada dengan saya berusia tiga sehingga 10 tahun dan mereka masih dalam keadaan terkjut, malah yang paling kecil asyik menan.gis ‘mencari’ ibunya kerana mereka sangat akrab,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Zawiah berkata, mngsa adalah cucu yang dipelihara seawal usia 10 hari dan sangat rapat dengannya, selain tinggal serumah selepas mangsa berce.rai dengan suaminya, Februari lalu.

“Dia cucu yang sangat baik dan peramah, tldak suka keluar malam kecuali jika ada urusan penting sahaja, jadi saya agak terkejut kejadian sebegini terjadi padanya. Dia juga tidak pernah bercerita jika ada berm.usuh atau sebagainya.

“Saya reda dengan apa yang terjadi dan perlu kuat demi terus menjaga anak-anak mngsa yang masih lagi tra.uma dengan kejadian ini. Insya Allah, selagi nywa dikandung badan saya akan menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagai mana saya membesarkan ibu mereka.

“Jnazah akan dikeb.umikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Bechah Kelubi sebagai memenuhi permintaan ibu kandungnya sebaik pr0ses bdah si.asat selesai,” katanya.

Katanya, dia berharap agar pembu.nuh cucunya dapat segera ditngkap dan diberi huku.man setimpal selain menjadikan pengajaran buat orang lain supaya berfikir dahulu sebelum bertindak agar tiada nywa yang menjadi k0rban.

Sumber: sinar, hm

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*