Mer4yu Mlnta Mkanan Kini Bergelar Al-Hafi, Al-Siddiq Kinan Dari Kurus Nmpak TuIang

Al-Siddiq Kinan, suatu masa dahulu adalah seorang kanak-kanak mlskin dari Kenya, yang hidup di dalam situasi yang sangat menyedlhkan. Dia ditemukan terbarlng di jalanan di dalam yang sungguh meny.ayat hati, mender1ta kebuIuran dan kekvrangan nutrisi.

Situasi beliau sewaktu itu seolah-olah hanya menunggu malaikat M4UT datang menarik nywanya keluar sahaja. Namun, takdir Allah sudah tertulis bahawa pada saat dia dijumpai itu, adalah ibarat cahaya kebahagian di hujung ter0wong.

Keadaan mula berubah.

Pada tahun 1992, nasibnya mula berubah apabila seorang saudagar dan pendakwah daripada Kuwait bernama Abdul Rahman Al-Sumait (may Allah have mercy on him) yang menemukannya, telah memberikan rwatan pemulihan yang rapi kepadanya sehingga dia pulih dan kembali sihat.

Ternyata, Abdul Rahman Al-Sumait seorang yang sangat baik dan budiman. Dia telah menghantar kanak-kanak maIang tersebut ke sekolah untuk mendapat pendi.dikan formal serta turut mengajar beliau menghafal Al-Quran.

Subhanallah, anak maIang ini yang suatu masa dahulu hampir menemui ajaI kerana kebul0ran telah menghafal Al-Quran. Malah, dia turut menyertai pertandingan Hafazan Al-Quran di peringkat antarabangsa di Somalia, Arab Saudi, Dubai dan juga negara kita, Malaysia.

Alhamdulillah.

Sumber: imuslimnetwork

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*