Al fatihah, telah berpuIang ke Rahmatullah uIama Syeikh Ali As Sobuni

Telah kembali kerahmatullah ulama besar yang berjasa, Syeikh Dr Ali sebagai Shobuni..hilang kata-kata dipetang jumaat yang indah ini.

Ada kenangan kecil bersama tokoh pencerah ini, menziarahi diri di Bursa Turki dan menyampaikan suratnya kepada Tuan guru Hj Abdul Hadi Awang di Rusila.

Sheikh Dr Ali Shoubuni sgt inspiratif ,,, magnum opus beliau dia tafsir Ruh al bayan… .meninta 42 buah kitab yang akhirnya berserakan di seluruh dunia…

“Ayah saya akan membaca dan menulis setiap hari dan jika dia tidak membaca dia akan memuk0l anak” kata anak, Ahmed berlucu…

Kelihatan dalam gmbar sosok besar gerakan kebangkitan Islam Syria ini sedang meninta surat kpd temannya Sheikh Abdul Hadi Awang, Rais Hizbul Islami .. Moga bersemadi aman tuan guru ..moga kerehatan buatmu di jannah.

Ustaz Riduan Mohd Nor
Biodata As-Syeikh Prof.Dr. Ali As-Sobuni…

Syeikh Muhammad Ali as-Sabuni adalah seorang ulama dan ahli tafsir yang terkenal dengan keluasan dan kedalaman ilmu serta sifat warak.

Nama lengkap dia Muhammad Muhammad bin Ali bin Jamil as-Shabuni. Dia dilahirkan di Madinah pada tahun 1347 H / 1928 M. Dia dibesarkan dalam keluarga yang terpelajar. Ayah beliau adalah seorang ulama di Aleppo.

Syeikh Muhammad Ali as-Sabuni mulai pendidikan awal mengenai bahasa Arab dan ilmu-ilmu agama di bawah bimbingan ayah dia.

Sejak kanak-kanak lagi dia sudah memperlihatkan bakat dan kecerdasan dalam pengetahuan ilmu agama. Di usianya yang masih remaja, dia sudah menghafal keseluruhan al-Quran.

Kredit; Ustaz Riduan Mohd Nor / Via sepatuputih

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*