AJL bukan pentas main-main, pergi belajar vokal dulu.. Hattan

Penerbit Anugerah Juara Lagu (AJL) diminta mengambil serius mengenai kelayakan acara berprestij tersebut yang kini telah memasuki tahun ke-35.

Penyanyi legenda, Datuk Hattan berkata demikian selepas kecewa apabila terdapat finalis yang gagal menyanyi dengan baik sehingga mengundang kecaman di media sosial.

Menurut laporan Harian Metro, beliau berkata AJL turut ditonton negara jiran iaitu Indonesia sekali gus membawa nama Malaysia yang mempamerkan kehebatan dalam bidang seni.

“AJL bukan pentas untuk main-main kerana maruah industri seni kita terletak pada tangan barisan finalis dipilih, meski kita sudah jauh ditinggalkan oleh negara jiran.
“Cuba fikir dan hadamkan betul-betul. Kalau tak bersedia, jangan cuba-cuba. Lihat saja Indonesian Idol dan The Voice, mereka melahirkan bakat yang berkualiti tinggi,” katanya.

Penyanyi lagu Rendang Tak Berbuah itu mengakui suara rakaman studio dan persembahan ‘live’ adalah berbeza, malah terdapat guru vokal seperti Datuk Syafinaz, Cikgu Siti Hajar dan Cikgu Shafi untuk menimba ilmu.

Pergi berguru sampai khatam dan selepas itu, baru betul- betul melangkah. Belajar vokal kena sekurang-kurangnya tiga tahun dan bukan tiga bulan.
“Masalahnya sekarang semua orang boleh jadi penyanyi. Semua pihak sama ada penerbit program dan syarikat rakaman perlu cari mereka yang berbakat untuk diketengahkan dan bukan setakat nilai mereka dari pengaruh di media sosial,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, beliau turut malu apabila seorang YouTuber Indonesia menilai vokal dan nyanyian finalis berkenaan.

Ibaratnya kalau nak pergi berperang, kena buat persediaan betul-betul. Kena ada ilmu dan keberanian.
“Kalau perasaan takut datang mengganggu, carilah jalan untuk atasi. Jumpalah orang lama, dapatkan tip. Ini tidak, jumpa orang lama tak bertegur.
“Inilah beza buat single dengan album. Buat album, kita kena praktis sampai khatam barulah boleh masuk studio rakaman,” tegasnya.

Sumber: Harian Metro (Ridzuan Abdul Rahman)

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*