7 Anak Tinggal Dalam Kereta Selepas Diha’lau Dari Rumah Sewa, Ibubapa Sak’it Kro’nik

PETALING JAYA: Sebuah keluarga menetap di sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV ), di Bukit Chedang, Negeri Sembilan telah dibantu oleh Majlis Agama Islam Negri Sembilan (MAINS )

MAINS menerusi kenyataan di Facebook memaklumkan, lima sekeluarga itu hilang tempat berteduh selepas terpaksa kelu’ar dari rumah sewa.

Ketua keluarga, Muhammad Mujahid Mohd Kamal Jalani, 32, dan isterinya, Sayidah Suhaila Mohd Shukri, 28, telah empat tahun bermastautin di negeri ini dan dikurniakan tujuh cahaya mata.

Turut dimaklumkan, tiga anak mereka yang berumur tujuh, lapan dan sembilan tahun ditempatkan di sebuah asrama kebajikan manakala seorang berusia lima tahun dijaga oleh ahli keluarga.

“Tiga orang lagi yang berumur setahun, tiga tahun dan bayi berusia 3 bulan tinggal bersama mereka.

“Muhammad Mujahid mempunyai masal’ah kesiha’tan ‘slipped disc’ manakala isterinya mempunyai penyakit as’ma kro’nik,” menurut kenyataan.

Permasalahan ini sedikit sebanyak mengg’anggu usaha pasangan ini dalam menc’ari dan meneruskan pek’erjaan.

Bertindak atas maklumat, MAINS pada petang semalam telah menziarah keluarga tersebut bagi menghulurkan sumbangan termasuk bantuan kew’angan, penempatan baru dan barangan dapur.

“Melalui amanah zakat MAINS, keluarga ini akan dibantu dengan penempatan rumah sewa baharu beserta bayaran deposit, bantuan kewangan kece’masan serta barangan dapur.”

Sumber:Utusan

Artikal Popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*